nieuws

Speciaal WMS richt zich op productiebedrijven

Warehousing 1227

Vooral voor fabrikanten die klantspecifieke producten produceren of maatwerk verpakkingen maken heeft Hardis een bijzondere versie van het WMS-pakket Reflex ontwikkeld. Zo kunnen deze bedrijven hun voorraden, order- en materiaalstromen beter in de grip krijgen.

Speciaal WMS richt zich op productiebedrijven
Atrya fabriceert vensters

Deze nieuwe oplossing werd ontwikkeld op basis van het Reflex WMS en voldoet aan de specifieke behoeften van fabrieken. De functionaliteiten omvatten realtimebeheer van de logistieke stromen voor en na de productie en realtime overzicht van de voorraden. Ook voor industriële bedrijven geldt, dat ze zich moeten aanpassen aan de omnichanneltrend, met als consequentie de steeds kortere marktintroductietijd en de toegenomen vraag naar maatwerkproductie in plaats van massaproductie. Dit betekent in de praktijk onder meer dat sommige diensten, zoals klantspecifiek verpakken en etikettering in de productievestiging zelf moeten gebeuren. De taken van fabrikanten zijn dus complexer geworden. Daarnaast willen fabrikanten de logistieke stromen, die rechtstreeks verband houden met de productie in realtime kunnen optimaliseren om de productiviteit te verhogen en de productiekosten te beheersen.

Productiestromen optimaliseren

Reflex WMS for Factory werd ontwikkeld als antwoord op deze nieuwe behoeften. Het is gebaseerd op de ervaring van Hardis Group in warehouse management en biedt een compleet management systeem voor logistieke productiestromen. Voorgaand aan het productieproces organiseert dit pakket de aanvoer van grondstoffen, componenten, halffabricaten en verpakkingen, zodat ze just-in-time beschikbaar zijn voor de productie- en verpakkingslijnen. De software integreert bovendien de keuzes en opties van de klant voor het afgewerkte product. Aan het einde van het productieproces biedt de oplossing van Hardis  vervolgens de mogelijkheid om de verzendmethode in te stellen op basis van de bestemming van de producten: distributiemagazijnen, verkooppunten, locaties voor uitsplitsing of andere fabrieken.

Realtime zicht op voorraad

Het aangepaste WMS pakket biedt fabrikanten een realtime beeld van de volledige voorraad ‒ inclusief grondstoffen, componenten, halffabricaten, verpakkingen en afgewerkte producten. Zo kunnen gebruikers de opslagruimte optimaliseren door bijvoorbeeld transfers te organiseren tussen verschillende vestigingen om de kosten voor logistiek en opslag te drukken.
Reflex WMS for Factory heeft ook alle functionaliteiten aan boord om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen op het gebied van traceerbaarheid (vervaldatum, batchnummer, gevaarlijke stoffen, alcohol, etc.).
Het is niet voor het eerst, dat Reflex in gebruik wordt genomen bij een productiebedrijf. Het Franse Atrya, fabrikant van vensters, veranda’s en (garage)deuren werkt al met dit WMS pakket. Sinds 2010 is de samenwerking een feit, gericht op specifieke bedrijfsprocessen. In de eerste fase ontwikkelde Hardis een algoritme om elk product afzonderlijk te identificeren. Datzelfde algoritme berekent ook het volume voor de transporteurs. In 2012 is de implementatie van Reflex WMS van start gegaan. Vervolgens werd het systeem geoptimaliseerd om de implementatie in de andere productievestigingen te versnellen, rekening houdend met hun operationele kenmerken.

Lees ook: L’Oréal telt voorraad met drone van Hardis

Reageer op dit artikel