nieuws

Bolk maakt in Almelo ‘grote stap’ met logistieke dienstverlening

Warehousing 1518

Logistiek dienstverlener Bolk Logistics nam vlak voor het weekend een nieuwe warehouse in gebruik op XL Businesspark in Almelo. Met deze opslaglocatie, die gehuurd wordt van Heylen Warehouses, wil Bolk zich vanuit deze logistieke hotspot – met ambities – nog nadrukkelijker begeven op het vlak van logistieke dienstverlening. “Deze activiteit is spontaan ontstaan uit de vraag naar logistieke diensten van een aantal klanten”, zegt André Pluimers, algemeen directeur van Bolk Logistics.

Bolk maakt in Almelo ‘grote stap’ met logistieke dienstverlening

Afgelopen donderdag verwelkomde logistiek vastgoed ontwikkelaar Heylen Warehouses Bolk Logistics als tweede huurder in zijn T-Port Logistics Campus op het XL Businesspark in Almelo. De logistiek dienstverlener huurt in het nog in aanbouw zijnde mega-distributiecentrum een opslag unit van 14.000 vierkante meter. Volgens Pluimers, die Logistiek.nl na de goed bezochte feestelijke ingebruikname van het nieuwe warehouse sprak, is de huur van deze nieuwe hal voor de Bolk Logistics ‘een hele grote stap’, maar daarentegen bescheiden als wordt gekeken wat er verder op dit bedrijvenpark allemaal te gebeuren staat. Zeven vragen aan Pluimers over het nieuwe onderkomen van Bolk in Almelo en de ambities op het vlak van logistieke dienstverlening.

Hoe kwam logistieke dienstverlening op jullie pad?

“In 2016 zijn we begonnen met logistieke dienstverlening als nieuwe tak van sport binnen Bolk. Dat past in onze strategie van spreiden en het combineren van diensten om toegevoegde waarde te creëren. In Hengelo hadden we daar tot voor kort volop de ruimte voor. De afgelopen tijd is logistieke dienstverlening in een stroomversnelling gekomen. In januari hebben we een contract gesloten met Akzo in Hengelo. Vanaf september zijn we daar in een nieuw warehouse van 25.000 vierkante meter direct naast de terminal van CTT verantwoordelijk voor de uitgaande logistiek van alle verpakte zoutproducten van Akzo. We verwerken hiervoor iedere minuut een pallet en iedere half uur vertrekt een vrachtwagen vol en dat 24 uur per dag. Er is in Twente inmiddels geen grotere logistieke operatie te vinden dan deze. Bovendien hebben we de bottle-neck die Akzo had in zijn logistiek weten op te lossen.”

André Pluimers, algemeen directeur Bolk Logistics

Wat gaan jullie doen in dit warehouse?

“Het is een echt multi-client warehouse. Het is redelijk grof stoffelijke logistiek dus met andere woorden pallets gaan er snel in en ook weer uit. We gaan hier dus niet heel fijnmazige distributie en orderpicking. Onze activiteiten hier zullen dan ook geen grote impact hebben op de werkgelegenheid in tegenstelling tot wat onze buurman Bleckmann doet met VTech Europe. We beginnen hier met 10 tot 15 mensen en op termijn zal dat groeien naar rond de 40 mensen. Dat kan overigens maar zo veranderen als er morgen een klantvraag komt die veel arbeidsintensiever is en dan moeten we opschakelen.”

Waarom huren jullie dit pand?

“In Hengelo was geen plek meer te vinden voor een nieuw warehouse. Daarom hebben we in juni met Heylen al een huurovereenkomst gesloten met Heylen voor dit warehouse op XL Park. Meestal bouwen we in eigen beheer maar we kunnen zulke nieuwbouw ontwikkelingen zo kort achter elkaar niet zelf financieren. Dat moeten we ook niet willen dus daarom gaan we dit pand meerjarig huren. Bovendien waren de contacten al gelegd met Heylen vanwege de container terminal-dependance van CTT (Combi Terminal Twente) op XL Park en onze betrokkenheid bij Port Twente. Het was dus heel logisch om ons hier te vestigen op dit bedrijventerrein.”

Bolk Logistics huurt 14.000 vierkante meter opslagruimte in de T-Port Logistics Campus van Heylen Warehouses.

 

Hoe zit het met de opslagcapaciteit?

“We hebben 14.000 vierkante meter tot onze beschikking en als we er een volledige smalle gangen magazijn van gaan maken dan komen we uit op 30.000 palletplaatsen. We zijn tevreden als dit warehouse volgend voorjaar voor 70 procent is gevuld.”

Is er mogelijkheid voor uitbreiding?

“Het is nu nog iets te vroeg om hier een uitspraak over te doen. Het kan hier in ieder geval wel. Dat kan op het XL Park zelf maar ook in T-Port van Heylen. De ruimte is er dus voor ons als huurder. Een prettige gedachte vooral ook omdat we nog niet goed weten hoe onze activiteiten zich hier verder gaan ontwikkelen.”

 

De traditionele krentewegge kon niet achterwege blijven tijdens de feestelijke opening afgelopen donderdag van het nieuwe warehouse van Bolk Logistics in Almelo. Van links naar rechts: André Pluimers, Gerco Linthorst, directeur Combi Terminal Twente (CTT), Joop Savenije, directeur Bolk Transport en Wim Heylen, eigenaar van de gelijknamige investeringsgroep.

Hoeveel klanten huisvesten jullie op XL Park?

“Op dit moment zijn dat er rond de twaalf. Dat varieert van bedrijven actief in tuinmeubelen, kleding, beddengoed en producten die je kunt tegenkomen bij de Intratuin en Blokker. Daarnaast zijn we, afhankelijk van de klandizie, voornemens om de laad -en loskade van CTT intensief te gebruiken. We zijn nu ook al aan het inladen vanaf de terminal.”

XL Park zat in het slob, hoe verklaar je de populariteit nu?

“Met name de komst van de terminal die als dependance fungeert van de CTT terminal in Hengelo heeft een impuls gegeven aan dit bedrijventerrein. CTT realiseerde zich dat een terminal op een bedrijventerrein een heel belangrijke aanjager vormt voor de vestiging van nieuwe bedrijven. Nieuwe vestigers zorgen per slot van rekening ook voor nieuwe ladingstromen en rendementen voor CTT. Daarnaast heeft Port of Twente – destijds onder aanvoering van Mark van Onna – er veel aan gedaan om nieuwe bedrijven te laten landen hier in Twente. Van Onna wist – ook gezien zijn verleden bij Timberland – hoe hij het verhaal moest vertellen. De komst van Heylen naar XL Businesspark in 2016 heeft uiteindelijk de weg vrij gemaakt voor een forse investering door de provincie in dit bedrijventerrein, waar het gaat om randvoorwaarden als de verkaveling, de ontsluiting en het op orde krijgen van het bestemmingsplan. Toen is ook heel duidelijk door alle betrokken de ambitie uitgesproken dat Twente ‘the next logistic hotspot moet worden.”

Bolk tweede huurder T-Port campus
Met de eerdere komst van Bleckmann en het Chinese VTech en nu ook Bolk Logistics heeft het Belgische Heylen Warehouses inmiddels circa 60.000 vierkante meter van de ruim 180.000 vierkante meter grote logistieke campus verhuurd op XL Businesspark in Almelo. Na de zomer van 2019 wordt gestart met de tweede fase van de bouw die zal bestaan uit nog eens 120.000 vierkante meter warehouse ruimte, meldt Heylen in een persbericht vrijdag. Naast Heylen gaat ook tuinmeubelgigant Kees Smit een groot distributiecentrum van 100.000 vierkante meter bouwen op XL Businesspark Twente. De nieuwbouwplannen werden half oktober gepresenteerd. Timberland – een van de eerste bedrijven dat een dc in gebruik nam op het bedrijventerrein aan de A35 – is op dit moment aan het uitbreiden met 12.000 vierkante meter. Deze uitbreiding wordt in april 2019 opgeleverd.

Reageer op dit artikel