nieuws

Sligro pakt personeelstekort logistiek rigoureus aan

Warehousing 6279

Sligro kondigt maatregelen aan om het personeelstekort in zijn distributiecentra en transport op te lossen. De groothandel ‘wil minder afhankelijk worden van zijn ‘traditionele vormen van transport en logistiek.’

Sligro pakt personeelstekort logistiek rigoureus aan
Fotopersburo Bert Jansen

Groothandelsbedrijf Sligro heeft, net als de hele logistieke sector,  in toenemende mate te maken met personeelstekorten in zijn distributiecentra. Tot verminderde groei van de omzet leidt dat vooralsnog niet, maar de maatregelen die Sligro neemt zorgen wél voor oplopende kosten. Dat meldt Sligro in zijn derde kwartaal update. Sligro zegt de komende maanden maatregelen te nemen om de capaciteit structureel te verhogen en het bedrijf minder afhankelijk te maken van ,,traditionele vormen van transport en logistiek”. Dat zou ook moeten leiden tot beter beheersbare kosten.

Maatregelen Sligro

Sligro gaat onder meer  investeren in een efficiëntere routeplanning aan de hand van datagedreven analyses. Ook de aankomende integratie van de Sligro en Heineken DC’s (panden en logistiek moeten voor verbetering zorgen, laat Sligro woordvoerder Wilco Jansen desgevraagd weten. Eerder dit jaar nam  Sligro de logistieke activiteiten van Heineken voor de Nederlandse horeca over. Dit betekent dat Sligro het verwerken, opslaan en leveren van bier- en ciderbestellingen door de horeca voor Heineken gaat uitvoeren.

Personeelstekort
in de logistiek

personeelstekort

 

 

 

Zo staat het ervoor >>>

Slimmere stedelijke distributie en opleiding

Daarnaast de groothandel pilots in binnensteden doen met HUB’s in combinatie met duurzame transportmiddelen (elektrisch) waarvoor geen groot rijbewijs voor nodig is. “Dit maakt ons minder afhankelijk van schaars transport en is beter voor het milieu in de binnensteden. Ook start Sligro met opleidingstrajecten voor logistieke collega’s tot vrachtwagenchauffeur

 

Lees ook
Personeelstekort? Zo pakken deze bedrijven het probleem met succes aan

 

Woordvoerder Jansen: “Wij hebben een forse groei van ruim 11% gerealiseerd en daardoor is ons marktaandeel wederom gegroeid. Dit ondanks de krapte op arbeidsmarkt in de logistiek en de hinder die onze transporteurs daarvan ondervinden. Wij hebben er voor gekozen om in deze situatie niet te gaan snijden in onze dienstverlening, maar juist de kwaliteit naar onze klanten voorop te stellen.”

Sligro en Heineken: nieuw distributienetwerk en nog beter bundelen
Vorig jaar december nam Sligro de groothandelsactiviteiten over van Heineken. Bij de overname maakte Sligro bekend dat het de komende jaren 80 tot 100 miljoen euro investeert in de opzet van een nieuw distributienetwerk. Begin dit jaar sprak Logistiek John van den Berg (foto links), Logistiek directeur bij Sligro en Willem-Jan Strijbosch, directeur Foodservice en COO (Chief Operational Officer) uitgebreid over de wijze waarop deze integratie vorm gaat krijgen. “We hebben momenteel acht magazijn locaties zelf en dertien van Heineken. We willen naar de situatie toe waarin we uiteindelijk beschikken over een netwerk  van tien locaties. Dat betekent dat er geen meer over zijn van ‘oud-Heineken’ en nog een aantal locaties van ons zelf. Het plan is dat wij op vier plekken in het land nieuwe distributie- en bezorgcentra gaan bouwen. Bestaande panden gaan we verbouwen en een aantal zullen sluiten”, liet Strijbosch destijds weten.

Automatisering distributiecentrum

Automatisering van dc’s, zoals grote supermarktketens doen, is niet aan de orde bij Sligro. Jumbo bijvoorbeeld stapt in 2020 over op een geautomatiseerd dc vol technische hoogstandjes. Hoogvliet gaat eveneens in 2020 over op een volledig geautomatiseerd pickproces. Het geautomatiseerde dc van Hoogvliet wordt groter en nog geavanceerder. Albert Heijn wordt de eerste supermarktketen die vol inzet op automatisering van zijn dc. AH betrekt nog dit jaar zijn geautomatiseerde dc in Zaandam. 

Cijfers Sligro

Sligro maakte maandag bekend afscheid te nemen van tweehonderd medewerkers. Die functies van medewerkers op het hoofdkantoor zijn boventallig geworden als gevolg van het afstoten van de EMTÉ-supermarkten. Daardoor zijn onder meer minder HR- en onderhoudsmedewerkers nodig.In het derde kwartaal zag Sligro zijn omzet stijgen naar 591 miljoen euro, van 531 miljoen euro een jaar eerder.

Reageer op dit artikel