nieuws

Geautomatiseerd distributiecentrum Plus loopt forse vertraging op

Warehousing 3085

De bouw van het nieuwe hypermoderne distributiecentrum van Plus in Tiel loopt een vertraging op van in ieder geval tussen de zes en negen maanden. De werkzaamheden om het terrein bouwrijp te maken zijn stilgelegd.

Geautomatiseerd distributiecentrum Plus loopt forse vertraging op

Plus gaat op logistiek bedrijvenpark Medel in Tiel een landelijk geautomatiseerd distributiecentrum bouwen. In dit hypermoderne dc, ingericht door Witron, worden vanaf 2020 alle houdbare producten opgeslagen en gedistribueerd naar de 262 winkels in Nederland. De vraag is of 2020 nog haalbaar is na de volgende tegenvaller voor de supermarktketen.

Planning onduidelijk

De Raad van State neemt voorlopig geen beslissing over tegen het benodigde bestemmingsplan ingediende bezwaren. Plus wil voorlopig geen uitspraak doen over een nieuwe planning. “We zijn in gesprek met de gemeente Tiel om de consequenties in kaart te brengen en geven op dit moment geen nieuwe planning af. We willen voorkomen dat we onze medewerkers opnieuw moeten confronteren met een nieuwe situatie en geven daarom pas een nieuwe planning af wanneer we met zekerheid wat kunnen zeggen over nieuwe data.”

Neerslag van meer stikstof dan toegestaan

Om de nieuwbouw door Plus mogelijk te maken, gebruikt de gemeente Tiel in het goedgekeurde bestemmingsplan een landelijk programma met de naam Programma Aanpak Stikstof (PAS). Dit programma moet het mogelijk maken om meer stikstof te laten neerslaan in een beschermd natuurgebied, dan volgens de norm is toegestaan.

Protest milieuclubs tegen PAS

Mogelijk is PAS in tegenspraak met Europese regels. Daartoe heeft de Raad van State advies gevraagd bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. Het kan tot wel twee jaar duren voordat deze instantie hierover een besluit heeft genomen, werd vorig jaar oktober al duidelijk. Tot die tijd zou Plus dus niet mogen bouwen. De Raad van State heeft nu besloten inderdaad te wachten op het advies uit Luxemburg, dat op 7 november wordt verwacht. Daarna begint de RvS met de behandeling van bezwaren die zijn ingediend tegen bestemmingsplannen waarin gebruik is gemaakt van PAS. Het is niet duidelijk wanneer Medel aan de beurt komt.

Automatiseren en centraliseren

Plus gaat centraliseren en automatiseren om de kosten te reduceren en de kwaliteit te verhogen, stelt logistiek directeur Rowell Versleijen. Een volledig gemechaniseerd dc moet zorgen voor ‘een substantiële kostenreductie.’ In deze competitieve branche is dat belangrijk voor de concurrentiepositie van Plus in de toekomst meent de directie van Plus.

Sluiting distributiecentra

De keuze voor 1 centraal distributiecentrum in logistieke hotspot Tiel heeft tot gevolg dat Plus de huidige 4 distributiecentra voor houdbare producten sluit. De distributiecentra zijn gevestigd in: Ittervoort, Haaksbergen, Hendrik-Ido Ambacht en Middenbeemster. Hier werken 700 mensen (435 fte’s). Versleijen en Brouwer verwachten dat 175 fte’s van de huidige medewerkers mee kunnen gaan naar het nieuwe dc dat in totaal werk zal bieden aan 250 fte’s.

Vers en diepvries vallen buiten de reorganisatie. Deze worden door logistieke dienstverleners centraal verzorgd door respectievelijk: Hollander in Barendrecht en C. van Heezik in Utrecht.

 

 

Reageer op dit artikel