nieuws

‘In Nederland ontstaan nieuwe logistieke agglomeraties’

Warehousing 1717

Niet last mile-logistiek maar last hour-logistiek is in Nederland een kansrijke groeimarkt. Bij deze term gaat het om strategische plekken van waaruit meerdere grote steden binnen één uur te bevoorraden zijn. Door deze trend ontstaan buiten de traditionele logistieke hotspots nieuwe agglomeraties, die vastgoed adviseur Savills ‘agglo-logistiek’ noemt.

‘In Nederland ontstaan nieuwe logistieke agglomeraties’

Savills introduceert agglo-logistiek in het vandaag verschenen onderzoeksrapport: Spotlight: Logistics real estate market. In het rapport stelt de vastgoedadviseur vast dat de opname van logistiek vastgoed tot half september 1,1 miljoen vierkante meter bedroeg. Het afgelopen jaar werd een recordvolume opgenomen van 2,5 miljoen vierkante meter. De leegstand is sinds 2014 gedaald van 11,3 naar 7,4 procent.

Locaties buiten logistieke hotspots populair

Mede onder invloed van de groei van de e-commerce markt, neemt de logistieke vastgoed voorraad naar verwachting met 5% tot 10% toe in de komende jaren. Ook constateren de opstellers van het rapport dat logistiek dienstverleners zich steeds vaker vestigen op strategisch gelegen locaties buiten de traditionele logistieke hotspots zoals Venlo.

 

 

Lees ook:

Bouwen op risico? E-commerce verandert de spelregels drastisch

 

 

 

Groei e-commerce heeft impact op logistiek vastgoed

Dat de invloed van de e-commerce sector op de logistiek vastgoed markt groot is blijkt uit het feit dat deze markt in Nederland de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld is. Daartegenover staat wel dat e-commerce tot op heden slechts 9,7 % uitmaakt van de totale consumptie  in Nederland. In landen als de UK, VS en Duitsland ligt dit aandeel al op 15%. Mede hierdoor heerst de verwachting dat de groei van e-commerce in Nederland volgens de vastgoedadviseur een verdere vlucht gaat nemen. Dit heeft zowel een directe impact op de omvang als op het type logistiek.

Urban dc’s gaan aan Nederland voorbij

Volgens Douglas van Oers, Co-Head Logistics bij Savills zorgt e-commerce niet alleen voor een groei van de logistiek vastgoedmarkt, maar zorgt dit type vastgoed ook voor een ander type vraag. “Consumenten verwachten steeds kortere levertijden. Dit vereist een ander logistiek model, waardoor we het vastgoedlandschap zien veranderen. In landen als de UK en VS zijn ‘Urban distributiecentra’ sterk in opkomst. Met dergelijke distributiecentra in de grote steden kunnen retailers zeer korte levertijden garanderen. Deze ontwikkeling lijkt aan Nederland voorbij te gaan.”

 

 

 

Lees ook:

Ingebruikname logistiek vastgoed stijgt naar recordhoogte

 

 

 

Bleiswijk goed voorbeeld van agglo-logistiek

Niek Poppelaars, Co-Head Logistics bij Savills, vult hierop aan dat  door de korte afstanden in Nederland, stedelijke distributiecentra, zoals in bijvoorbeeld Londen en Berlijn, minder noodzakelijk zijn. “In aanvulling op de bestaande hotspots, zoals Venlo en Moerdijk, zien wij nieuwe logistieke agglomeraties ontstaan, ook wel ‘agglo-logistiek’ genoemd. Deze locaties liggen op strategische plekken van waaruit meerdere grote steden binnen één uur te bevoorraden zijn. Een goed voorbeeld hiervan is Bleiswijk.” Hiermee lijkt volgens Poppelaars agglo-logistiek het Nederlandse antwoord te zijn op de veranderende vraag vanuit consumenten.

 

 

Lees ook:

E-commerce: het belang van service en locatiestrategieën

 

 

 

Beleggers zijn gek op logistiek vastgoed

Door de verdere groei van de logistieke sector, blijft logistiek vastgoed ook ongekend populair onder beleggers. Net als afgelopen jaar, is het aandeel buitenlandse investeringen in de logistieke vastgoedmarkt hoog en bedraagt het aandeel dit jaar tot nu toe 73%. Tot op heden investeerden beleggers in totaal 974 miljoen euro in Nederlandse distributiecentra.

Noord-Brabant koploper in opname

De hoogste opname van logistiek vastgoed vond plaats in de drie provincies met de hoogste voorraad: Noord-Brabant, Zuid-Holland en Limburg. Deze drie provincies zijn goed voor 63% van de totale logistiek vastgoed opname tot op heden in 2018. Lees hier (download pdf) het volledig rapport van Savills.

Reageer op dit artikel