nieuws

Ingebruikname logistiek vastgoed stijgt naar recordhoogte

Warehousing 1373

De logistiek vastgoedmarkt blijft maar records breken. In de eerste helft van dit jaar is 1,4 miljoen vierkante meter aan logistiek vastgoed door bedrijven in gebruik genomen. Een stijging van 6 procent in vergelijking met vorig jaar, waarbij opvallend is dat de mainportregio’s de grootste groei in opname noteerden.

Ingebruikname logistiek vastgoed stijgt naar recordhoogte

Dit blijkt uit cijfers van Cushman & Wakefield. Volgens de vastgoedadviseur is er op dit moment door de sterke economie in Nederland veel dynamiek op de bedrijfsruimtemarkt. Uit de cijfers die afgelopen week werden gepubliceerd, blijkt dat in de eerste helft van dit jaar in dit marktsegment – onderverdeeld in industrieel en logistiek vastgoed – in totaal 2 miljoen vierkante meter vastgoed in gebruik is genomen. Het leeuwendeel van dit aantal – bijna 1,4 miljoen vierkante meter – betreft logistiek vastgoed.

Bestaand logistiek vastgoed is verouderd

Hoewel het bedrijfsruimteaanbod met 7,6 miljoen vierkante meter voldoende lijkt om aan de vraag te kunnen voldoen, is volgens de vastgoedadviseur veel aanbod van logistiek vastgoed sterk verouderd. Daarbij komt ook nog eens dat het aanbod veelal ook op de verkeerde locatie staat.

 

 

Lees ook:

‘In verouderd logistiek vastgoed zit nog volop potentie’

 

 

Fetim deed grootste opname

Cushman & Wakefield stelde ook een top 10 op de grootste logistiek vastgoed transacties in de eerste helft  van dit jaar. De grootste transactie was een distributiecentrum van 70.250 vierkante meter van internationale handelsonderneming Fetim op Westpoort in Amsterdam. De twee na grootste opname betrof Arrow Electronics dat door Prologis op Trade Port Noord in Venlo een distributiecentrum laat realiseren van 70.000 vierkante meter.

 

Logistiek vastgoed

Bron: Cushman & Wakefield

 

Groei opname logistiek vastgoed in mainportregio’s

Opvallend is dat vooral de mainportregio’s in Haarlemmermeer en Rotterdam vooralsnog dit jaar de grootste opname groei noteerden. Rondom Schiphol is blijkens de cijfers van Cushman & Wakefield de opname van logistiek vastgoed ruim vier keer hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, rondom de haven van Rotterdam is sprake van een groei zelfs van 65 procent.

 

 

 

Lees ook:

Een nieuw distributiecentrum bouwen? Dit zijn de kosten

Grondposities schaars in logistieke hotspots

Eindgebruikers van distributiecentra ervaren schaarste aan geschikt bestaand aanbod. Hierdoor zijn zij vaak genoodzaakt uit te wijken naar nieuwbouw. De vraag naar grootschalig logistiek vastgoed blijft, terwijl grondposities steeds schaarser worden binnen de logistieke hotspot regio’s, maar tegenwoordig ook daarbuiten, constateert de logistieke vastgoedadviseur.

Bouwkosten stijgen harder dan huurprijzen

Een andere uitdaging voor ontwikkelaars en beleggers zijn de bouwkosten die op dit moment veel harder stijgen dan de huurprijzen. Vooralsnog remmen deze factoren de behoefte aan logistiek vastgoed niet. Als de huidige marktontwikkelingen in de tweede helft van dit jaar doorzetten dan komt de opname over heel dit jaar uit boven het recordniveau van 2017.

Reageer op dit artikel