nieuws

Rik van den Boog neemt afscheid van VanRiet

Warehousing 1798

Het voormalig familiebedrijf VanRiet gaat verder als onderdeel van een Amerikaanse speler van formaat. Directeur en mede-eigenaar Rik van den Boog vertrekt. “Het is mooi geweest.”

Rik van den Boog neemt afscheid van VanRiet
Rik van den Boog

Zes jaar lang was Rik van den Boog directeur en mede-eigenaar van VanRiet Material Handling Systems. In die tijd verviervoudige de sorterspecialist ruimschoots in omzet en stevent dit jaar af op een bedrag van 85 tot 100 miljoen euro. Vorige maand nam het Amerikaanse MHS (Material Handling Systems) het bedrijf in Houten over. Voor Van den Boog zit de klus er op, al blijft hij voorlopig nog wel  betrokken. “Operationeel een bedrijf runnen wil ik niet meer. Maar ik heb dit wel als een fantastische periode ervaren om te werken in een sector die ik voorheen niet kende.”
Van den Boog heeft carrière gemaakt binnen de Xerox organisatie – “Ik weet wat het is om met Amerikanen te werken; de beste cultuur om business te doen” – werd daarna groot in de telecomsector en kreeg landelijke bekendheid als directeur van Ajax. Hij stapte vervolgens samen met Rob van Riet in het zo goed als vastgelopen familiebedrijf om het met paar ingrijpende beslissingen vlot te trekken. “We hebben de afgelopen jaren ook veel geluk gehad. Wie had kunnen voorspellen dat de vraag naar onze oplossingen door de toename van e-commerce zo’n enorme vlucht zou nemen? Nu is het tijd om een volgende fase in te gaan.”

Kon VanRiet niet zelfstandig verder?

“Natuurlijk wel. Heel goed zelfs. Het initiatief kwam ook niet van ons. Regelmatig zijn we benaderd voor overnamegesprekken de laatste tijd. Dit is in mijn ogen een goed moment. Onze investeerder Avedon krijgt door de overname een mooi rendement op het geïnvesteerde vermogen. Dat is de financiële kant van het verhaal. Voor het bedrijf zelf is dit de kans om onderdeel te worden van een club die gaat uitgroeien naar een omvang van 1 miljard euro en in staat is om wereldwijd actief te zijn. Dat is nodig. Onze installaties staan in zeventig verschillende landen. Zelf hebben we eerder dit jaar een vestiging geopend in Atlanta en heeft MHS een kantoor in Den Bosch. Dat komt nu allemaal in een stroomversnelling. Om ons heen zien we overal consolidatie. Deze markt is wereldwijd aan het exploderen en verandert van een push in een pull markt.”

Waarom is MHS de beste partner?

“Nou, er waren wel meer geschikte kandidaten. Maar deze bedrijven passen uitstekend bij elkaar. Vanuit de historie is VanRiet sterk in projecten tot ongeveer 10 of 15 miljoen euro. Vanaf dat bedrag begint het eigenlijk pas voor MHS. Dus als system integrator verbreden we daarmee onze scope, al zal het altijd gaan om projecten waarin we veel van ons eigen product in kwijt kunnen. We pakken niet alles aan. Vooral ook omdat we aan andere system integrators onze transport- en sorteeroplossingen verkopen en dat ook blijven doen. We zijn marktleider in wat de lijnsorter markt wordt genoemd met de beste oplossing in snelheid, in geluid en in betrouwbaarheid. Daarom integreren system integrators graag ons product in hun installaties. Het mooie is dat de vraag enorm toeneemt. De trend is naar meer kleinere hubs in plaats van grote gecentraliseerde sorteerlocaties, omdat pakketbezorgers steeds dichter bij de consument willen zitten op minder dan een uur transporttijd. MHS in Louisville is groot geworden aan de hand van grote pakketbedrijven zoals UPS en FedEx. De komende jaren neemt over de hele wereld de vraag naar sorteercapaciteit dichtbij woongebieden toe. Samen met MHS kunnen we beter inspelen op de vraag die er is en nog heel lang zal zijn. Nu gaat het nog om pakketten, straks zijn andere sectoren zoals food aan de beurt.”

Jullie kennen elkaar al langer?

VanRiet“Ja, MHS is sinds vorig jaar een klant van ons. Inmiddels hebben ze al een zeventigtal sorters afgenomen. Toen we daar een paar jaar geleden voor het eerst kwamen, haalden ze de schouders op. Maar naar een paar gesprekken bleken we goed bij elkaar te passen. Het is nog een relatief jong bedrijf, met een groep gedreven, enthousiaste maar vooral ook ‘normale’ mensen. Dat vind ik belangrijk. We zijn niet gegaan voor de hoogste bieder, maar voor een organisatie die bij ons past.”

Past een Amerikaanse cultuur?

“Ik ben opgegroeid in een Amerikaans bedrijf met een streng regime gericht op KPI’s, op jaarplannen, op reviews, zorgen dat je finance goed op orde is. Op dat punt zal er zeker geen cultuurschok zijn. Dat is namelijk wat ik heb meegebracht naar VanRiet. En ook een vergaande vorm van standaardisatie en registratie. Toen ik hier kwam was niets vastgelegd. Als ik bij klanten kwam hadden ze inmiddels een hele andere installatie in gebruik, dan wij op papier hadden staan. Dit was een echt familiebedrijf in alle opzichten, dat heeft voordelen maar ook nadelen. Na 2012 zijn we enorm gaan professionaliseren. Veel van de 40 mensen die er toen zaten zijn er nu nog. Dankzij de groei die we hebben meegemaakt konden we veel jonge, hoogopgeleide mensen aannemen en daarmee flinke stappen maken in de bedrijfsvoering. Daar ben ik heel trots op. Bijvoorbeeld in het ontwerptraject, waarmee we heel snel kunnen laten zien welke oplossing we voor ogen hebben. Klanten willen daar geen maanden op wachten. Iedereen, ook bij MHS, is erg onder de indruk van wat we hier hebben gerealiseerd. Nog een voordeel, zowel MHS als VanRiet is bezig met het implementeren van hetzelfde ERP pakket. Ook op dat punt kunnen we onze processen beter afstemmen.”

Geeft VanRiet zelfstandigheid op?

“We waren onderdeel van een participatiemaatschappij en dat zijn we nu weer. De eigendomsrechten van MHS zijn in handen van THL (Thomas H. Lee Partners) met meer dan 140 bedrijven in portefeuille. Daar verandert niets aan. Samen met MHS gaan we een nieuwe koers uitzetten. Misschien nemen we delen zelf in productie van wat we nu nog uitbesteden. Mijn visie is dat we flexibel moeten zijn, gericht op wat de markt vraagt en niet op het volplannen van de productie, zoals je dat bij andere aanbieders ziet. Maar daarbinnen kun je wel verschuivingen aanbrengen. Blijft de naam VanRiet bestaan?  We heten al VanRiet MHS, dus ook dat sluit mooi aan.”

Hoe heb je dit avontuur ervaren?

“Ik kom inderdaad uit een hele andere wereld. Wat mij opviel is eerlijkheid. Dit is een eerlijke wereld in de zin van een ander type mensen. Techneuten zijn anders dan andere academici in de IT bijvoorbeeld; laat staan de sportwereld met al zijn politieke spelletjes en mensen die aan je stoelpoten zagen. Dit was een fantastische periode waar ik met groot plezier op terug kijk. Vooral aan tafel zitten met klanten en samen zoeken naar de beste oplossing. Dat je in gesprek bent, ook als er problemen zijn, dat is wat ik wel ga missen. Want ik blijf niet aan als CEO. Misschien behoudt ik een stevig commissariaat voor de wereldwijde uitrol van het bedrijf. In principe ga ik terug naar wat ik vijftien jaar geleden ben begonnen als investeerder in diverse bedrijven. Ik wil niet meer 24/7 beschikbaar zijn voor een bedrijf. Die tijd heb ik gehad.”

Rik van den Boog over gestandaardiseerd ontwerpen:

Reageer op dit artikel