nieuws

Logistiek vastgoed stuwt groei bedrijfsruimtemarkt

Warehousing 1573

Logistiek vastgoed stuwt groei bedrijfsruimtemarkt

Het afgelopen jaar is bijna 2 miljoen vierkante aan logistiek vastgoed in Nederland verhuurd en verkocht. Met dit cijfer is logistiek vastgoed de motor achter de 6,5 miljoen vierkante meter bedrijfsruimte die in 2017 in gebruik is genomen, blijkt uit cijfers van makelaars en taxateursvereniging NVM Business.

Consequentie van die positieve cijfers zijn volgens NVM dat het aanbod van bedrijfsruimten in Nederland ten opzichte van 2016 met 11 procent is gedaald, tot circa 12,4 miljoen vierkante meter. Ook aan de vraagzijde was sprake van een positieve stemming: er werd in 2017 7 procent meer bedrijfsruimte opgenomen dan in 2016. De groeiende vraag naar logistiek vastgoed was volgens NVM Business de motor achter deze toename.

Lees ook:

Logistiek vastgoed 2017: de 10 meest opmerkelijke nieuwbouwprojecten

2 miljoen vierkante meter logistiek vastgoed

Door een aanhoudende groei van de e-commerce sector, vond er een recordopname van logistiek vastgoed plaats: in totaal werd er bijna 2 miljoen vierkante meter aan logistiek vastgoed verhuurd en verkocht. Vooral nieuwbouw, dat wil zeggen nog te bouwen of in aanbouw zijnde distributiecentra, was populair in 2017.

‘Distributiecentra aantrekkelijke investering’

De grote vraag naar grootschalig logistiek vastgoed heeft tot gevolg dat er meer op risico werd ontwikkeld en gebouwd, dus zonder de zekerheid van voorverhuur. Hierdoor kunnen beleggers de ontwikkelkosten laag houden en vormen distributiecentra een aantrekkelijke investering, aldus de cijfers van NVM Business. “Dit jaar wordt voor 1,6 miljoen vierkante meter aan logistiek vastgoed opgeleverd – of wordt de bouw er van gestart – waar nog geen huurder voor is gevonden. Dat is aanzienlijk want we gaan de komende tijd 10 procent nieuwbouw toevoegen aan de bestaande voorraad logistiek vastgoed. Dat is aanzienlijk als we kijken naar onze buurlanden om ons heen”, stelde Sven Bertens, Head of Research bij vastgoedadviseur JLL, tijdens het Logistiek Vastgoed Nederland 2018 congres in Roosendaal vorige week.

Helft investeringsvolume in logistiek vastgoed

De vraag van beleggers naar productie- en opslagruimten was dan ook in 2017 opvallend hoog. In totaal werd door beleggers vorig jaar circa 1,8 miljard euro in dit vastgoedsegment geïnvesteerd, bijna 30 procent meer dan in 2016. Meer dan de helft van het investeringsvolume had betrekking op logistiek vastgoed, waarbij opviel dat vooral Amerikaanse en Duitse beleggers actief waren in dit deel van de beleggingsmarkt.”

Minder incentives

Uit woensdag gepresenteerde cijfers van NVM blijkt verder dat de gemiddelde huurprijzen voor bedrijfsruimte vorig jaar verder zijn gestegen, terwijl de incentives in de meeste regio’s zijn afgenomen. Waar tot voor kort nog een huurvrije periode van zes maanden of langer werd overeengekomen, was dat het afgelopen jaar afgezwakt tot drie maanden of waren de incentives in de (ver)bouwkosten verwerkt. Er werd dan bijvoorbeeld een inrichtingsbijdrage verstrekt.

Aanhoudende vraag naar logistiek vastgoed

 NVM Business verwacht dat de vraag naar commercieel vastgoed ook dit jaar groot zal zijn, mede onder invloed van de aanhoudende vraag naar grootschalig logistiek vastgoed. Daarnaast zal het aantal kooptransacties door de aanhoudend lage rente en het toenemend ondernemersvertrouwen een verdere stijging te zien geven, een trend die volgens de makelaarsorganisatie het afgelopen jaar nog niet overal zichtbaar was in Nederland.

Reageer op dit artikel