nieuws

Savills: “Recordjaar voor logistiek vastgoed”

Warehousing 1701

Savills: “Recordjaar voor logistiek vastgoed”

De totale hoeveelheid in gebruik genomen logistiek vastgoed, zowel nieuwbouw als bestaand, lag met 2,5 miljoen vierkante meter het afgelopen jaar met maar liefst 49 procent hoger dan in 2016. Dat meldt internationaal vastgoedadviseur Savills in een begin deze week verschenen marktrapport over logistiek vastgoed.

De grootste transacties waren het afgelopen jaar beide van supermarktconcern Lidl, dat 70.000 vierkante meter logistiek vastgoed huurde in Venlo en bijna 60.000 vierkante meter voor de bouw van een e-commerce dc in logistieke hotspot Roosendaal.

Huurprijzen het hoogst in regio Schiphol

De hoogste huren worden volgens Savills nog altijd betaald in de omgeving van Schiphol, waar huurders 60 tot 95 euro per vierkante meter per jaar betalen. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht liggen de prijzen tussen 45 euro en omstreeks 65 euro. In de logistieke hotspots Tilburg, Venlo, Roosendaal en Tiel begint de huurprijs per vierkante meter bij 35 euro.

1,7 miljard geïnvesteerd in logistiek vastgoed

Het totale investeringsvolume in logistiek vastgoed bedroeg vorig jaar 1,7 miljard euro, tegen 1,1 miljard euro vorig jaar. Ter vergelijking: in de jaren 2010-2012 kwam het jaarlijkse volume niet boven 400 miljoen euro. Het aandeel van buitenlands investeerders bedroeg vorig jaar liefst 83 procent.

Lees ook:

Logistiek vastgoed stuwt groei bedrijfsruimtemarkt

De totale voorraad logistiek vastgoed nam vorig jaar met 6,5 procent toe naar 30,6 miljoen vierkante meter. Savills voorziet voor dit jaar weer veel nieuwbouw van distributiecentra, zowel speculatief als in opdracht. “Om die reden heeft 2018 de potentie om weer een recordjaar te worden”, aldus de opstellers van de publicatie (download pdf).

Huren in Duitsland iets lager dan in ons land

De vastgoedadviseur maakte ook een vergelijking met omringende landen. Daaruit blijkt onder meer dat de tophuren in Duitsland iets lager liggen dan in Nederland: 85 euro tegen 95 euro per vierkante meter per jaar. Frankrijk daarentegen is een stuk goedkoper met 45 euro.

Reageer op dit artikel