nieuws

Wereldprimeur: drone op waterstof voor voorraad tellen

Warehousing 6480

Wereldprimeur:  drone op waterstof voor voorraad tellen

Een drone die vliegt op waterstof. De Nederlandse bedrijven Arox en Holthausen hebben de primeur. Grootste winstpunt van waterstof: 4 keer langer vliegen.

Voorraad tellen met een drone is geen unicum meer. Diverse spelers testen de vliegende telmachine  volop. Denk aan de Eysee van Reflex. Of de Delta Drone die logistieke dienstverlener  Geodis test in Frankrijk. Zelfs heftruckspecialist Linde heeft een drone gelanceerd om voorraad te tellen.

Drone op waterstof

Softwarebedrijf Arox had in samenwerking met Koopman in 2016 de primeur. En nu komt datzelfde Arox met een misschien nog wel grotere primeur: het softwarebedrijf heeft samen met waterstofspecialist Holthausen een drone op waterstof ontwikkeld.

Lancering in Veiligste magazijn van Nederland

De allereerste ter wereld, meent Arno Bruining van Arox. Of dat zo is, is niet met zekerheid te stellen. Wat wel zeker is, is dat de drone dinsdag zijn vuurdoop had. In het distributiecentrum van Schneider Elekcric, winnaar Veiligste magazijn van Nederland, werd de waterstof drone zijn eerste officieel gepresenteerd en getest.

Tijdswinst

De drone is hetzelfde. De aandrijving maakt het verschil. Door het gebruik van waterstofcellen, deze hangen onder de drone, laadt de batterij van de drone constant bij. Het voordeel: de vliegduur wordt verviervoudigd.  In plaats van 15 minuten kan de drone nu 1 uur zijn werk doen. Bruining: “wij gaan nu kijken of wij deze range nog verder kunnen vergroten, maar de resultaten zijn veelbelovend.”

 

Lees ook
Kleine drones met RFID kunnen magazijnvoorraden inventariseren

 

Arox is in gesprek  met een aantal bedrijven die de drone willen testen indoor. Namen zijn niet bekendgemaakt.

Waterstof centraal op Logistica

Waterstof heeft een prominente plek op de Logisitca 2017. Er is een zogenoemd Hydrogen Plaza in hal 1. Op dit plaza delen diverse logistieke partijen, waaronder Toyota dat flink investeert in waterstof,  hun visie, kennis en ervaring. Het doel: waterstof meer bekend te maken. Nederland dreigt achter te lopen aldus de deelnemende bedrijven.

 

Reageer op dit artikel