nieuws

WDP investeert 25 miljoen euro in zonnepanelen Nederland

Warehousing 1844

WDP investeert 25 miljoen euro in zonnepanelen Nederland

Logistiek vastgoed ontwikkelaar WDP gaat nog eens 100.000 zonnepanelen plaatsen op de platte daken van zijn distributiecentra in Nederland. Daarmee is een investering van 25 miljoen euro gemoeid.

Met de investering verdubbelt WDP volgens eigen zeggen de zonnecapaciteit in Nederland. Dat de logistiek vastgoed ontwikkelaar kiest voor Nederland, heeft er onder meer mee te maken dat in ons land via de regeling SDE+ relatief veel subsidie wordt verstrekt voor de plaatsing van zonnepanelen.

Totale capaciteit van 50 megawatt peak

De 100.000 zonnepanelen  – een verdubbeling van het huidige aantal panelen op de daken van logistieke centra in Nederland – moeten voor eind volgend jaar geïnstalleerd zijn. Met deze zonnepanelen ontstaat er een verdubbeling van de huidige capaciteit. Het totaal van 50 megawatt peak (MWp) is volgens WDP vergelijkbaar met het (groene) stroomverbruik van 13.000 gezinnen, ongeveer de bevolking van Texel.

Zonnepanelen leveren WDP winst op

Zonnepanelen zijn een nevenactiviteit, maar wel een winstgevende. Vorig jaar waren zonnepanelen in België, Nederland en Roemenië goed voor 8,4 miljoen euro aan inkomsten, oftewel 8 procent van alle inkomsten van het bedrijf. In Nederland is WDP inmiddels uitgegroeid tot een van de tien grootste investeerders in zonnepanelen.

Panelen hebben een waarde van 94 miljoen euro

De Belgische zakenkrant De Tijd meldt ook dat zonnepanelen jaarlijks meer opbrengen dan de huurgelden van de allergrootste huurder als Kuehne + Nagel (6,5 procent van alle huurinkomsten) en Greenyard (6,0 procent). Dat is meer dan het vastgoedbedrijf verdient aan zijn grootste huurcontracten. De geïnstalleerde zonnepanelen hebben, zo meldt De Tijd, een intrinsieke waarde van 94 miljoen euro.

WDP wil energiedoelstellingen halen

De investeringen in zonnepanelen passen in de verduurzaming van de vastgoedportefeuille van WDP. Het bedrijf wil als marktleider in logistiek vastgoed in de Benelux op die manier zijn bijdrage leveren tot het behalen van de 2020-doelstellingen inzake klimaatverandering en duurzame energievoorziening in Nederland.

Reageer op dit artikel