nieuws

Forse groei in vraag naar stedelijk logistiek vastgoed

Warehousing 1744

Forse groei in vraag naar stedelijk logistiek vastgoed

De toenemende druk op de last mile zorgt de komende komen jaren voor een enorme vraag naar stedelijk logistiek vastgoed in de grote Europese steden. In Amsterdam zal de vraag naar dit type logistiek vastgoed verdubbelen. Grote aanjager van deze vraag is de hard groeiende e-commerce markt, blijkt uit onderzoek internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

Het rapport, getiteld Urban Logistics, is gebaseerd op het ´Urban Space Model´ van Cushman & Wakefield. Dit model kwantificeert de behoefte aan stedelijk logistiek vastgoed op basis van huidige en toekomstige online verkoopvolumes.

Methodologie gebaseerd op actuele gegevens

Hieruit blijkt dat pakketdistributie in de top e-commerce markten van Europa met 69 procent stijgt in 2021 met een verdubbeling op de Nederlandse markt. De methodologie van het model is gebaseerd op input en aannames van de actuele stedelijke distributie en de huidige online transactiedata in de steden die de vastgoedadviseur onderzocht.

 

Stedelijke distributie: Elon Musk heeft de oplossing

 

Londen meest volwassen e-commerce markt

Uit het onderzoek van Cushman & Wakefield blijkt dat Londen – uitgedrukt in koopkracht en bevolkingscijfers-  de grootste en meest volwassen e-commerce markt van Europa is. De huidige vraag van 870.000 vierkante meter zal naar verwachting met 42 procent stijgen naar 1,2 miljoen vierkante meter in 2021.

Duitsland ook koploper in vraag

Duitsland is volgens de vastgoedadviseur de tweede belangrijkste e-commerce markt in Europa vooral door de vele grote steden en de vlucht van online winkelen in dit land in vergelijking met de rest van Europa. De vraag naar stedelijk logistiek vastgoed in Duitsland zal naar verwachting met 77 procent stijgen in 2021.

 

Vraag naar logistiek vastgoed blijft groeien

 

Vraag in Warschau stijgt ook

Ook in minder volwassen e-commerce markten stijgt de vraag naar stedelijk logistiek vastgoed. In Spanje is dit vooral in Barcelona en Madrid, waar de vraag, zo verwacht Cushman & Wakefield, naar verwachting ruim zal verdubbelen in 2021. Een relatieve kleine markt zoals Warschau groeit naar verwachting met 90 procent van slechts 43.000 vierkante meter nu naar circa 82.000 vierkante meter in 2021.

Stedelijk logistiek vastgoed nieuwe niche

Volgens Menno van Boxtel, Head of Logistics Cushman & Wakefield is stedelijk logistiek vastgoed een nieuwe niche binnen logistiek vastgoed die voortvloeit uit de enorme stijging in de pakketbezorging. “Last mile delivery is dan ook een van de belangrijkste groeimarkten maar we zullen wel het gat moeten overbruggen tussen het huidige vastgoedaanbod en de op handen zijnde vraag.”

 

Nederland opnieuw logistieke hotspot van Europa

 

Locaties op een half uur van stadscentrum

Zowel logistiek dienstverleners, transporteurs als e-commerce bedrijven hebben locaties nodig op maximaal een half uur rijden van een stadscentrum. Van Boxtel: “Daarmee kunnen zij voldoen aan de verwachtingen van online consumenten voor wie snelheid en leverbetrouwbaarheid cruciaal is. De specificaties van het vastgoed moeten wel volledig zijn toegesneden op het type gebruiker zoals een express- of pakketdienst of een food- of non-food retailer of bijvoorbeeld een logistieke dienstverlener.”

Kostenverlaging supply chain

Van Boxtels collega Jan Verhaegh, Head of Industrial bij Cushman & Wakefield, stelt dat het vastgoed van waaruit stadsdistributie-activiteiten plaatsvinden duurder is omdat het op binnenstedelijke locaties ligt. “Dit is te verantwoorden omdat het leidt tot kostenverlaging in de totale supply chain. De grote uitdaging voor de markt is het creëren van locaties van zo’n 2.500 tot 5.000 vierkante meter nabij stadscentra. Die plekken zijn nu schaars maar kunnen door bijvoorbeeld het aanpassen van bestaand vastgoed, herontwikkelingen of verplaatsing van huidige gebruikers wel worden gecreëerd.”

Goede toegang arbeidsmarkt

Dit geldt volgens Verhaegh voor alle grotere steden in Nederland. “Zolang de locatie goed bereikbaar is, geschikt kan worden gemaakt voor het type gebruikers en bovendien goede toegang biedt tot de arbeidsmarkt.”

Reageer op dit artikel