nieuws

Zuid-Koreaans Pantos Logistics landt in Tilburg

Warehousing 5428

Zuid-Koreaans Pantos Logistics landt in Tilburg

Logistiek dienstverlener Pantos Logistics vestigt zich in een nieuw distributiecentrum op bedrijventerrein Vossenberg-West II in Tilburg. Logistiek vastgoed ontwikkelaar Prologis realiseert het zogeheten built-to-suit dc, van waaruit Pantos de Europese distributie verricht van elektronica producten van voornamelijk LG.

Pantos Logistics, zo werd donderdag duidelijk, wordt de eerste bewoner van een groot logistiek centrum van 90.000 vierkante meter dat Prologis op Vossenberg West II laat realiseren door bouwbedrijf Sprangers uit Breda.

Laatste stuk grond op Vossenberg

De logistiek vastgoed ontwikkelaar kocht dit voorjaar 15 hectare grond van de gemeente Tilburg, waarvan 9 hectare wordt bebouwd. Dit was gelijk ook het laatste stukje grond dat beschikbaar was op het logistieke bedrijvenpark in de logistieke hotspot nummer 3 van Nederland. Met deze laatste uitbreiding bestaat Prologis Tilburg Park, waar onder andere ook het XXL-dc van onder andere Coolblue is gevestigd, nu in totaal 365.000 vierkante meter.

Pantos: 4 warehouses in NL

De eerste fase van de nieuwe grootschalige ontwikkeling van de Amerikaanse logistiek vastgoed ontwikkelaar omvat een built-to-suit overeenkomst met Pantos Logistics voor de ontwikkeling van een 28.000 vierkante meter groot distributiefaciliteit. Daarnaast heeft de Koreaanse logistiek dienstverlener, met warehouse-vestigingen in Rotterdam, Breda, Schiphol en op de Maasvlakte, Oosterhout en Schiphol, de mogelijkheid om in de volgende fase uit te breiden in het Prologis pand.

Extra warehouse capaciteit snel nodig

Door de groei van de Koreaanse logistieke dienstverlener op verschillende terreinen, waaronder warehousing, was extra capaciteit snel nodig in Nederland, liet Jonghak Park, managing director van Pantos Logistics Benelux voorafgaand aan het symbolische voor de nieuwbouw die onlangs al is gestart.

Pantos heeft Samsung als buurman

Park liet verder weten dat Pantos Tilburg vanwege zijn centrale ligging beschouwt als centrale draaischijf binnen zijn Europese (multimodale) distributienetwerk. “Deze locatie biedt met de nabijheid van een barge- en railterminal volop mogelijkheden voor onze inbound activiteiten van stromen afkomstig vanuit zowel het Verenigd Koninkrijk en Polen. Bovendien zijn we in goed gezelschap hier in Tilburg want onze grote concurrent Samsung is praktisch onze buurman hier”, stelde Park fijntjes vast.

Langjarige relatie met Prologis

De keuze om met Prologis in zee te gaan, ligt voor de hand volgens Park. “We hebben een langjarige relatie en zij hebben in Nederland alleen al voor ons drie warehouses gerealiseerd.”

VAL-activiteiten

De Koreaanse logistiek dienstverlener wil in het nieuwe dc in de logistieke hotspot vooral value added logistics (VAL) activiteiten uitvoeren voor met name producten van het consumenten elektronica gigant LG, dat overigens sinds mei 2016 een meerderheidsbelang heeft in Pantos. Laatstgenoemde nam op zijn beurt in 2015 een meerderheidsaandeel in Hi Logistics dat voordien in handen was van LG zelf.

Pand is half 2018 klaar

De verwachting is dat het distributiecentrum halverwege volgend jaar klaar is. Wethouder Erik de Ridder van de gemeente Tilburg over de overeenkomst: “Wij zijn trots dat Pantos Logistics voor onze gemeente heeft gekozen. High-value logistiek draagt bij aan de economie van Tilburg.”

Tilburg ontwikkelt nieuwe bedrijventerreinen

De Ridder liet ook weten dat Vossenberg-West II zo goed als vol is met de laatste ontwikkeling van Prologis maar dat er plannen zijn voor de ontwikkeling van twee nieuwe bedrijventerreinen. “Op korte termijn willen we twee nieuwe bedrijventerreinen De Wijkevoort en Zwaluwenbunders waar ruimte moet komen voor grootschalige logistieke bedrijvigheid.”

Overeenkomst met Pantos in 3 maanden rond

Bram Verhoeven, country manager Prologis Benelux, laat weten dat hij vooral met veel tevredenheid terugkijkt op de snelheid waarmee de overeenkomst met Pantos is gesloten. “Met alle betrokkenen zijn we erin geslaagd om deze leasovereenkomst binnen 3 maanden af te ronden.”

Tilburg goede multimodale infrastructuur

Verhoeven maakt zich dan ook weinig zorgen over de invulling van de rest van de overige units van het nieuwe logistiek centrum op Prologis Tilburg Park. “Tilburg is een populaire vestigingslocatie. Dat heeft niet alleen te maken met een goede bedrijventerrein als Vossenberg West II, maar ook de nabijheid van goede multimodale infrastructuur.”

Reageer op dit artikel