nieuws

Help, robots nemen mijn baan over!

Warehousing 2944

Help, robots nemen mijn baan over!

Door toenemende robotisering in logistieke processen worden steeds meer werkzaamheden niet meer door mensen maar door robots uitgevoerd. Welke banen verdwijnen er? En komen er andere banen voor in de plaats?

Robotisering in Nederland gaat de komende jaren 2 tot 3 miljoen arbeidsplaatsen kosten. Dit heeft gevolgen voor 30 tot 40 procent van de Nederlandse beroepsbevolking. Robotarmen die orders picken, drones die pakketjes bezorgen. 3D printers die reserve onderdelen printen, vrachtwagens die autonoom rijden. Het zijn allemaal voorbeelden waarbij mensen worden vervangen door een geautomatiseerd proces, ofwel robotisering.

Welke beroepen verdwijnen?

Dat er beroepen gaan verdwijnen door robotisering en digitalisering is vrijwel zeker. Volgens een onderzoek van Jobpersonality staat de chauffeur van een bestelwagen op 3 in de Top-10 lijst van beroepen die verdwijnen als gevolg van robotisering. Op 8 staat de magazijnmedewerker. Daarentegen komen er ook nieuwe beroepen bij. Te denken valt aan drone-piloot, 3D printspecialist, robot engineer of big data analist.

Lees ook: Banenverlies robotisering groter dan gedacht

Voorbereiden

Robotisering kosten veel tijd en geld, critici denken dat het niet zo’n vaart zal lopen. Werkgevers en werknemers, maar ook het onderwijs, moet zich wel degelijk voorbereiden op de veranderingen die gaan komen, ook al duurt het mogelijk nog even. Voor werkenden betekent dat er op termijn andere competenties nodig zijn dan nu het geval is.

 

 

 

 

Het is namelijk niet zo dat medewerkers automatisch in aanmerking komen of geschikt zijn voor deze nieuwe banen. In sommige gevallen zal er moeten worden samengewerkt met robots en zullen medewerkers moeten worden omgeschoold. Hier ligt een taak voor werkgevers maar ook voor de werknemers zelf. In curricula in het onderwijs moet ruimte komen voor technologie en het leren omgaan met technologie om studenten al voor te bereiden op de nieuwe wereld of heel specifiek op te leiden voor de nieuwe banen die er gaan komen.

Bekijk het filmpje over de robot pickhulp bij Basiq Dental in het online magazine.

Robot pickhulp bij Basiq Dental

Nu nog veel vraag – straks verdwenen

Het aparte is dat van werk dat in de toekomst mogelijk verdwijnt er nu nog heel veel vraag. Door de aantrekkende economie en opkomende vergrijzing worden veel jongeren opgeleid tot vrachtwagenchauffeur, heftruckchauffeur of logistiek planner. Zij moeten er nu al rekening mee houden dat deze beroepen mogelijk een beperkte levensduur hebben. Er komen immers steeds meer magazijnen bij waarin robots de hoofdrol spelen, ook wordt er volop getest met vrachtwagens die automatisch achter elkaar aan rijden. Ontwikkelingen die banen als (heftruck)chauffeur weer op de tocht zetten en mogelijk in de toekomst helemaal te laten verdwijnen.

Robots staan centraal

Maar hoe zien die gerobotiseerde dc’s er straks uit? Over welk type dc praten we eigenlijk? Wat kunnen robots vandaag de dag? Hoe slagen we er in om mensen en robots als collega’s te laten samen werken met een tot nu toe ongekende performance?
Dit en andere vragen vormen de rode draad tijdens de Material Handling dag 2017.

Reageer op dit artikel