nieuws

Robots zorgen voor minder zwaar tilwerk magazijnpersoneel Wärtsilä

Warehousing 1023

Scheepsmotorenbouwer Wärtsilä en logistiek dienstverlener DHL hebben volgens eigen zeggen met succes een pilot gedaan met mobiele robots. De test met robots vond plaats in het centrale onderdelen distributiecentrum van het Finse bedrijf in Kampen. De robots zorgden voor minder zwaar tilwerk minder en het magazijnpersoneel hoefde per dag gemiddeld 32 kilometer minder loopafstand af te leggen.

Robots zorgen voor minder zwaar tilwerk magazijnpersoneel Wärtsilä

In het dc van Wärtsilä, dat sinds 2016 wordt beheerd door DHL, is getest met robots van de Amerikaanse startup Fetch Robotics. Voornaamste doel van deze pilot was om te kijken of de robots geschikt zijn voor inzet in de dagelijkse magazijn operatie. Ook wilde DHL meer te weten komen over de menselijke interactie tussen de robots en de medewerkers.

Robots verplaatsten onderdelen

De robots in het Wärtsilä dc in Kampen werden ingezet bij het verplaatsen van zware onderdelen voor scheepsmotoren. Het magazijnpersoneel bestuurde de robots met behulp van touchscreens. Met een simpele druk op de knop werden de robots inclusief order letterlijk op pad gestuurd naar hun eindbestemming.

 

 

 

Minder loopafstanden

Belangrijke bevinding was dat de robots werknemers veel zwaar tilwerk uit handen nemen. Bovendien namen ze een gemiddelde loopafstand van 32 kilometer over van het DHL-personeel in het dc van Wärtsilä. “Dat gegeven alleen al zorgt voor een verhoging van de productiviteit en veiligheid in de werkomgeving van dit magazijn”, zegt robotspecialist Denis Niezgoda van DHL Customer Solutions & Innovation.

Accu is na negen uur vrijwel leeg

Een Fetch-robot kan, zo bleek tijdens de proef, bovendien tot bijna tachtig kilogram door het magazijn verplaatsen met een snelheid van twee meter per seconde. De accu die de robot aandrijft is na negen uur vrijwel leeg. De robot is dusdanig intelligent dat hij zich uit eigen beweging naar het oplaadstation rijdt.

Robot maakt automatisch uitwijkmanoeuvres

De robots die getest werden in het dc van Wärtsilä kunnen zowel statische als bewegende hindernissen herkennen en onderscheiden. Ook beschikken ze over programmatuur waarmee automatisch uitwijkmanoeuvres kunnen worden gemaakt.

Pilot krijgt vervolg

DHL wil de inzet van de Fetch robots in het dc van Wärtsilä in Kampen verder continueren. “Dit resultaat geeft eens te meer het belang aan om dit soort pilots door te zetten. De ervaringen die we opdoen geeft onze mensen de gelegenheid om stap voor stap te wennen aan robotisering van onze warehouses”, zegt Tjalling de Vries, site development manager & Innovation Lead bij DHL Supply Chain.

Foto's

Reageer op dit artikel