nieuws

Robots vervangen tienduizenden banen in dc’s

Warehousing 8159

Robots vervangen tienduizenden banen in dc’s

Alleen al in Noord-Brabant verdwijnen ruim tienduizend arbeidsplaatsen als gevolg van de invoering van robots in dc’s. In heel Nederland loopt het banenverlies op tot 35.000 de komende vijftien jaar.

Vandaag verschijnt Buck Consultants International voor het eerst met een nationaal rapport ‘Robotisering in warehouses’. Er gaan op termijn 35.000 arbeidsplaatsen verdwijnen als gevolg van de invoering van robots. De afgelopen vijf jaar zijn 63 nieuwe, geautomatiseerde warehouses gebouwd (in totaal 1,7 miljoen vierkante meter). De besparing in menskracht ligt tussen de 40 en 75 procent.

Robots doen meer moeilijke taken

Het bureau maakt onderscheid tussen gemechaniseerde warehouses met traditionele robotics (relatief eenvoudige toepassingen als autonome palletkranen) en warehouses met geavanceerde robots (‘denkende’ robots nemen in een warehouse veel van de opslag, pick&pack activiteiten over). Vooral die laatste trend gaat enorme impact hebben.
Kees Verweij, partner bij Buck: “De technologische ontwikkelingen zorgen ervoor, dat robots steeds meer moeilijke taken kunnen verrichten, maar ook dat de kosten per robot minder worden.

 

 

 

 

Bovendien dwingen tekorten aan goed en gekwalificeerd personeel bedrijven ertoe alternatieven te zoeken. En dan geven de lage rentestand waardoor de kapitaalkosten relatief laag zijn en de groeiende economie bedrijven het laatste zetje om deze investeringen te plegen”.

Gebouwen zelf zijn prima geschikt

Het zijn vooral warehouses van boven de 10.000 vierkante meter waar de business case voor het inzetten van robots interessant is. “Afhankelijk van welke activiteiten in het warehouse worden gerobotiseerd, varieert de besparing op personeel oplopen tot 75 procent”, zegt René Geujen, die het onderzoek heeft uitgevoerd.
“Overigens vraagt robotisering geen ander type gebouwen. Ook veranderen de distributiecentra nauwelijks van locatie – de logistieke hotspots in Nederland blijven grosso modo hetzelfde. Een modern warehouse kan prima robotisering aan. De omvang, hoogte, diepte en vloerkwaliteit veranderen niet. Ik verwacht voor de komende vijftien jaar een investering van enkele miljarden euro’s in mechanisering en robotisering van warehouses.”

Robots in ongeveer 600 dc’s

Het rapport van Buck is gebaseerd op een berekening van het arbeidsplaatsenverlies door te kijken naar verschillende typen distributiecentra, de minimaal benodigde omvang voor een zinvolle investering (meer dan 10.000 vierkante meter), de penetratiegraad van mechanisering/robotisering en de plaats van vestiging.
Er zijn in Nederland op dit moment een kleine 1.000 distributiecentra met een vloeroppervlak van elk meer dan 10.000 vierkante meter. Hiervan is een kleine 10 procent al gerobotiseerd, terwijl 30 procent om verschillende redenen in de komende 15 jaar geen kandidaat is voor robotisering. Er blijven dus 600 dc’s over waar robotisering zal gaan plaatsvinden. Daar werken nu 85.000 mensen. Daarvan staan op basis van de berekening van Buck maximaal 35.000 banen op de tocht.

Veel mensen gaan met pensioen

Volgens René Buck, directeur van het gelijknamig bureau, zijn per saldo de effecten voor de Nederlandse economie en arbeidsmarkt niet zo ongunstig als het lijkt.
“Robotisering verhoogt de productiviteit in de logistieke sector. Bovendien vervangen robots ook zwaar, eentonig en soms ook gevaarlijk werk. Vergeet ook niet dat in de komende jaren enkele tienduizenden mensen die nu werken in dit dit type dc met pensioen gaan, terwijl de aanwas van nieuwe mensen in de logistieke sector beperkt is. En dan komen er ook nog elke maand nieuwe distributiecentra van buitenlandse bedrijven bij die mensen nodig hebben.”

Robots laten 1,5 miljoen banen vervallen in Europa

Robotisering groot gevaar voor logistieke banen

VIL: invasie van AGV’s niet op korte termijn

Reageer op dit artikel