nieuws

Duitse LogiMAT onderscheidt zich ieder jaar opnieuw

Warehousing 832

Opnieuw meer bezoekers en standhouders op de LogiMAT, vorige week in Stuttgart. Op material handling gebied is er inmiddels geen Europese beurs, die zo veel belangstelling trekt en zo compleet de laatste technologische vernieuwing laat zien. Sommige exposanten zijn al blij met een plekje in de gang.

Duitse  LogiMAT onderscheidt zich ieder jaar opnieuw

Het succes van de LogiMAT in Stuttgart gaat onverminderd door. Opnieuw sneuvelden dit jaar bezoekers- en exposantenaantallen. De vijftiende editie van de jaarlijkse vakbeurs op material handling gebied trok maar liefst 1.350 standhouders en opnieuw een recordaantal belangstellenden van net iets boven de 50.000. Daarmee kwam er dit jaar ruim 15 procent meer bezoek naar Stuttgart. Dat maakt de LogiMAT met afstand de best bezochte beurs in Europa voor intralogistics en supply chain management. De volgende uitdaging heet internationalisering. Nog altijd komt het overgrote deel van de bezoekers (80 procent) uit Duitsland zelf, ongeveer een derde van het publiek heeft meer dan 300 kilometer moeten reizen om Stuttgart te bereiken. Wel is de beurs er inmiddels in geslaagd om een zeer compleet, internationaal aanbod aan systemen, producten en diensten te tonen.

Volgend jaar extra hal er bij

Eigenlijk kent de beurs alleen maar een fysieke beperking. Eerst moet een extra hal van het beurscomplex worden afgebouwd. Daarna kan de groei weer een nieuwe impuls krijgen, als zal zo langzamerhand de rek er wel zo’n beetje uit zijn. Dit jaar stonden exposanten uit arren moede in de gangen, die de acht berushallen met elkaar verbinden. Er is sprake van een wachtlijst. Diverse vooraanstaande bedrijven in de sector zouden graag wat meer standruimte krijgen. Alleen Jungheinrich is daar op dit moment al in geslaagd. Het lijdt geen twijfel of ook de andere grootmachten in dit segment gaan voor meer vierkante meters als ze de kans krijgen.
Daar is ook wel reden toe. De consolidatieslag in de internationale material handling wereld blijft niet zonder gevolgen. Gerenommeerde namen als Dematic en Egemin zijn nu één bedrijf maar met een veel omvangrijker aanbod dan elk tot op heden kon laten zien.

Meer aanbod en vooral meer robots

Die trend maakt dat de leveranciers zo langzamerhand in twee groepen te onderscheiden zijn: bedrijven die in feite tot grote conglomeraten zijn uitgegroeid of zelfstandig een tamelijk compleet palet voor hun klantsegment hebben ontwikkeld. En daarnaast de fabrikanten van gespecialiseerde producten, bijvoorbeeld van sorteersystemen, (rollen voor) rollenbanen, WMS software en een snel groeiend leger aan robotproducenten. Vooral dat laatste deelsegment krijgt veel aandacht.
Populair zijn momenteel de knikarmrobots, die inmiddels expert zijn geworden in itempicking uit bakken. Vanderlande, Knapp en Swisslog toonden een vergelijkbare oplossing, die inmiddels de status van rendabel toepasbaar in de praktijk heel dicht genaderd zijn.

LogiMAT – na 15 jaar – the place to be

Reageer op dit artikel