nieuws

Robotisering: “Dit is het moment om door te pakken”

Warehousing 2374

Ruim 300 deelnemers aan de Material Handling dag hielden zich gisteren bezig met robotisering en automatisering van warehouse processen. Van diverse kanten maakten bezoekers en leveranciers duidelijk, dat er veel concrete plannen op stapel liggen.

Robotisering: “Dit is het moment om door te pakken”

Staan we op kantelmoment in de tijd voor wat betreft het toepassen van robots in warehousing? Die vraag werd indringend gesteld tijdens de Material Handling dag 2016 in Den Bosch. “Ja”, luidt het stellige antwoord van Kanter van Deurzen van Delft Robotics als één van de experts op het podium. De techniek is er. Met zijn startup bedrijf won hij de Amazon Picking Challence eerder dit jaar en liet daarbij zien dat de robot zowel teddyberen als mokken uit een bak kan pakken. “Het probleem is dat  veel bedrijven voorop willen lopen, maar wel graag met bewezen technologie. We kunnen alleen doorontwikkelen als we de techniek ook echt in de praktijk gaan toepassen.”

Robotisering: effect op mensen en organisatie

Jan-Willem de Jong van DHL Supply Chain bevestigde dit beeld. Op heel veel fronten en vanuit een uitgewerkte strategie voert de logistiek dienstverlener tal van pilots uit. “We willen niet alleen testen om de techniek te verbeteren, maar ook zien wat de effecten zijn in de organisatie en op de mensen. Veiligheidsaspecten bijvoorbeeld bij het gebruik van smart glasses. Is het al verantwoord om mensen op de heftruck van zo’n bril te voorzien? Wij denken nu van niet. Mensen op de vloer zijn voorzichtig positief. Ze willen graag kennis maken met nieuwe technologie. Dat geldt ook voor drones en voor robots in het pickproces, of voor magazijntrucks die de orderverzamelaar automatisch volgen. Op kleine schaal proberen we diverse dingen uit. Maar het gaat wel heel snel. Onze uitdaging zal zijn om de technologie, die steeds weer veranderd, op grote schaal en gestandaardiseerd over meerdere magazijnen uit te rollen.”

Robots in de komende jaren

Voor een grote verlader als Skechers is technologie min of meer de reddingsboei om de onvoorstelbare groei van het Amerikaanse schoenmerk op de Europese markt te kunnen faciliteren. Bart Geenen vertelde dat vijf jaar geleden het begrip robot of automatisering nog niet voorkwam in de logistieke strategie. Eind deze maand ligt er een nieuw plan waarin robotics in het logistiek centrum in Luik – wat nog steeds wordt gezien als kostenpost – wel naar voren komt. “Daar is een goede ROI voor nodig. We gaan geen voorloper zijn, maar met bestaande techniek aan de slag. Over vijf jaar hebben we op een aantal plekken in het dc robots aan het werk, is mijn verwachting.”

Toepassen in bestaande omgeving

Nieuw fenomeen in de wereld van robotica is het uitzenden van robots samen met een getrainde operator. Hobij doet dat inmiddels bij diverse bedrijven in Zuid-Oost Brabant. Vincent van der Zanden denkt dat over vijf jaar nog steeds meer mensen op de magazijnvloer werken dan robots. “Maar over tien jaar is dat misschien niet meer het geval. Met onze aanpak kunnen we binnen de bestaande layout ook voor MKB ondernemingen heel snel de toepassing van robotics mogelijk maken. Binnen een dag hebben soms al een applicatie draaien. Zoveel ruimte heeft een robot aan bijvoorbeeld een bestaande productielijn niet nodig.”

Kansen voor heel veel bedrijven

Later op de dag kwam in diverse parallelsessies de vraag over de inzet van robots en andere automatische material handling systemen uitgebreid aan de orde. René Makkinga van Jarola (Wildkamp) liet zien waar voor zijn bedrijf de kansen liggen. Dat deed ook Kris Thermote van TVH (heftruckonderdelen). Als echte MKB-er gaf Meino Noorderbos van Biesheuvel Techniek uitleg over het systeem dat zijn in gebruik hebben genomen. In andere sessies kregen deelnemers nadere uitleg over de huidige en toekomstige technologie.

Robots krijgen grip op magazijnen – rapport Roland Berger

Dit was het programma van de Material Handling dag 2016

Reageer op dit artikel