nieuws

Nieuwe code moet magazijnen veiliger maken

Warehousing 2973

Nieuwe code moet magazijnen veiliger maken

Magazijnen moeten veiliger worden. 23 partijen hebben daarom de nieuwe Code Gezond en Veilig Magazijn opgesteld. De code wordt vandaag officieel gelanceerd. De Code Gezond en Veilig Magazijn, initiatief van EVO en BMWT, is het antwoord van de sector op de vraag van de overheid om zelf het aantal ongevallen te verminderen.

De code wordt vandaag (dinsdag 13 september) officieel gelanceerd tijdens het congres Trends in Warehousing bij EVO in Zoetermeer.

Doelstelling

De betrokken partijen hebben als doelstelling het structureel terugdringen van ongevallen in magazijnen. Jaarlijks gebeuren er zo’n 150 ernstige bedrijfsongevallen met heftrucks, waarvan gemiddeld zeven met dodelijke afloop.

Betrokken partijen

Van een verplichte toepassing is geen sprake. Ook zullen verzekeraars, die meewerken aan de code, niet eisen dat klanten de code invoeren. De Code wordt gebaseerd op ‘best practises’ omdat ondernemers het meest aannemen van andere ondernemers. Voor alle betrokken partijen (naast initiatiefnemers EVO en BMWT zijn dat: MKB Nederland, TNO, TLN, NVG, het Verbond van Verzekeraars en diverse bedrijven en opleiders) is duidelijk dat de mens een sleutelrol speelt als het gaat om een veilige en gezonde werkomgeving.

Drie pijlers code

De Code Gezond en Veilig Magazijn is gebaseerd op drie pijlers: mens, techniek en organisatie. Veiligheidsmaatregelen hebben pas effect als voldoende aandacht is besteed aan alle drie pijlers, stelt Daniëlle Grevers-Deynoot van EVO. Dat betekent dat zaken zoals cultuur, communicatie en ook opleiding een doorslaggevende rol spelen.

 

Reageer op dit artikel