nieuws

‘Limburg belangrijke hotspot voor Europese e-fulfilment’

Warehousing 2140

E-commerce bedrijven die vanuit Nederland op grote schaal de Europese markt willen bestrijken, kunnen het beste een e-fulfilmentpartner kiezen die in de provincie Limburg is gevestigd. Dit meldt Emerce op basis van een advies van de expertgroep e-Fulfilment en Warehousing van ShoppingTomorrow.

‘Limburg belangrijke hotspot voor Europese e-fulfilment’

Volgens de expertgroep, waarin experts zitting hebben die werkzaam zijn bij vooraanstaande e-fulfilment dienstverleners en etailers, is de locatie van het magazijn belangrijk voor de kosten en vooral de prestaties van de webwinkel. Hoe dichterbij de e-fulfilment bij de Belgische en Duitse grens is gevestigd des te makkelijker de webshop kan aansluiten op de grote Europese logistieke knooppunten, is de conclusie van de experts na een zevental kennissessies.

Latere cut-off tijden in Limburg

Volgens voorzitter en Logistiek.nl blogger Roy Lenders blijkt dat er aan grenslocaties voordelen zitten waar het gaat om de verzendtarieven richting de andere Europese landen. Zo’n soort verschil geldt ook voor cutoff-tijden. “Vanuit een e-fulfilment distributiecentrum in de provincie Limburg blijkt het mogelijk om bijvoorbeeld in een magazijn in bijvoorbeeld Venlo voor Duitsland een cutoff-tijd van 19.00 uur in de avond te hanteren terwijl vanuit een locatie in Brabant bijvoorbeeld vaak 15.00 uur in de middag geldt. Eenzelfde verschil geldt voor België”, zegt Lenders tegen Emerce.

 

 

Werken met nationale verzendtarieven

Vanuit midden- en noord-Limburg is het bovendien eenvoudig aansluiten op de logistieke netwerken van omringende landen. Zodoende kan er zelfs met nationale verzendtarieven worden gewerkt in die landen. Daarnaast heeft zuidwest Nederland als nadeel dat het vijftig tot honderdvijftig kilometer verwijderd van de meeste pan-Europese sorteer en verdeelcentra van de internationale pakketvervoerders. Het voordeel van midden- en noord-Limburg is dat pakketten hier vanuit niet eerst naar een nationaal verdeelpunt in Nederland hoeven. Ze gaan direct het internationale transitverkeer in.

BTW een topic bij Europese e-fulfilment

Een andere bevinding van de expertgroep van ShoppingTomorrow is dat in sommige bedrijfssectoren men ook te maken heeft met landspecifieke regelgeving. Lenders zegt hierover: “Hierdoor wordt het belangrijk om ook te kijken naar het land waarin het e-fulfilment magazijn geplaatst wordt. Ook vanuit BTW oogpunt kan dit een topic zijn. Bij omzetten in Europese landen die onder de drempelbedragen vallen, mag namelijk de BTW worden toegepast van het land van verzending. Ook speelt wet- en regelgeving rondom arbeid een rol bij de keuze voor het land waarin een e-fulfilment magazijn wordt gevestigd.”

Brabant richt zich op Nederland en België

De expertgroep stelt verder vast dat Noord-Brabant een goede vestigingsplek voor e-fulfilment magazijnen die met name gericht zijn op de Nederlandse en Belgische markt. “Vandaar dat Coolblue en Bol.com er ook gevestigd zijn. Noord- en Midden-Limburg is in onze ogen de meest aangewezen vestigingslocatie te zijn voor e-fulfilment magazijnen die pan-Europees (of in meerdere Europese landen) leveren.”

25 bedrijven in e-fulfilment expertgroep

De expertgroep e-Fulfilment en Warehousing van ShoppingTomorrow onder aanvoering van Roy Lenders bestaat uit circa 25 experts werkzaam bij onder meer PostNL, Bpost, Dimass, ePack, De Buren, Tlogistics, Seacon, Fadello, kleertjes.com, Blokker, Carrefour, Otto, Xenos, Conrad en  Hema.

Staat uw bedrijf tussen de belangrijkste e-fulfilment bedrijven?
Logistiek.nl bracht eerder dit jaar een overzicht van de belangrijkste e-fulfilment dienstverleners in Nederland. Dit overzicht is uiteraard een momentopname. De lijst wordt aangevuld en geactualiseerd. Mist u uw bedrijfsnaam in het overzicht? Stuur dan een mail naar: redactie.logistiek@vakmedianet.nl
Reageer op dit artikel