nieuws

Robot assisteert succesvol orderpickers in DHL-dc

Warehousing 2421

Robot assisteert succesvol orderpickers in DHL-dc

Logistiek dienstverlener DHL Supply Chain heeft een eerste met een orderpickrobot in een distributiecentrum in Unna volgens eigen zeggen met succes afgerond. De geteste robot is een volautomatische trolley die orderverzamelaars door het magazijn als een ware pakezel op de voet volgt en ‘het personeel daardoor het meest zware werk uit handen neemt’.

De DHL-divisie Supply Chain heeft bij de pilot de zogeheten ‘EffiBOT-robot’ getest, (robot)technologie afkomstig van het Franse start-up bedrijf Effidence. In het DHL-warehouse in Unna werden twee robots ingezet die de orderpickers letterlijk stalken tijdens het ordersverzamelproces.

Robot verlicht werk

Het grootste voordeel is dat de robots de orderpicker het meest zware werk uit handen neemt door de in kratten verzamelde orders zelf te verplaatsen. Als een order eenmaal is afgerond zorgt de orderpicker met een simpele handeling ervoor dat de trolley naar de eindbestemming rijdt met zijn lading. Vervolgens meldt zich een nieuwe robot bij de orderpicker om de continuïteit in het orderpickproces te houden.

Handsfree werken

De orderpickers waren volgens DHL met name gecharmeerd van het feit dat ze hands free kunnen werken en niet meer hoeven te drukken of trekken met zware orderpickkarren.

Multi-orderpickproces

Volgens DHL wordt de pickfrequentie in magazijnen hoger als gevolg van steeds lagere voorraadniveaus en de groei van online shopping. In een niet-geautomatiseerde magazijnomgeving krijgen orderpickers daardoor te maken met een overstap van een single-orderpickproces naar een multi-orderpickproces, wat met zich meebrengt dat er veel langere loopafstanden worden afgelegd in een magazijn.

Ergonomische voordelen

“Deze robot zorgt ervoor dat de transitie van een single orderpick naar een multi-orderpicking efficiënter verloopt en ook nog eens een stuk ergonomischer is”, zegt Michael Artinger, Site Manager van de DHL Supply Chain-vestiging in Unna.

DHL: meer robots testen

In de komende weken test DHL verschillende robot-types en systemen. “Uit de evaluatie van de testresultaten gaan we beslissen welke technologieën we permanent gaan implementeren in onze warehouses”, zegt Markus Kückelhaus, VP innovation & trend research bij de DHL-divisie Customer Solutions & Innovation.

Banenverlies door robotisering

Robotisering van logistieke processen is op dit moment een hot item. Uit een eerder deze week verschenen onderzoek van Roland Berger blijkt dat als gevolg van robotisering van magazijnprocessen in Europa op termijn 1,5 miljoen banen zullen verdwijnen.

Reageer op dit artikel