nieuws

CeMAT moet zich opnieuw herpakken

Warehousing 1177

Het bezoekersaantal van de vakbeurs CeMAT vorige week in Hannover ligt flink onder het niveau van de beurs in 2014. Ook het aantal exposanten was lager. De beurs gaf in zijn geheel een wat tamme indruk. Tijd voor vernieuwing.

CeMAT moet zich opnieuw herpakken

CeMAT is op zijn retour. Rond de 40.000 belangstellenden trok de voormalig grootste vakbeurs op material handling gebied ter wereld. Dat is een terugval van meer dan 17 procent, ondanks een toevoeging met de verpakkingsvakbeurs Empack. Inmiddels is de jaarlijkse LogiMAT in Stuttgart de CeMAT in bezoekersaantallen voorbij gestreefd. In aantal exposanten was dat al eerder het geval. Wel was de CeMAT tot op heden in vierkante meters groter. Maar diverse hallen lieten vorige week open plekken zien. Ook de sfeer was merkbaar minder optimistisch in de beurshallen en op het omvangrijke buitenterrein.

Terug naar Hannover Messe

Al voorafgaand aan de beurs liet de organisatie weten voor een ander concept te kiezen. Ooit was de CeMAT onderdeel van de veel grotere Hannover Messe Industrie. Die beurs – elk voorjaar – omvat meerdere beurzen tegelijkertijd, onder andere op het gebied van industriële automatisering, aandrijftechniek, energietechniek en toelevering. Vanaf 2018 draait de organisatie het besluit in 2002 terug. CeMAT is vanaf dat moment weer tweejaarlijks terug te vinden tijdens de Hannover Messe.

Meer over trends en onderzoek

De beursorganisatie zelf ziet de samenvoeging als een stap vooruit. Veel werd in Hannover gesproken over Industrie 4.0 waarbij op alle mogelijke manieren verbindingen worden gelegd, ook tussen vakgebieden. Material handling mag daarin niet achter blijven. Hannover Messe is toonaangevend – ook afgelopen jaar weer – om te laten zien waar de technologische trend naar toe gaat. Zo is er al jaren een apart beursonderdeel, dat zich volledig richt op onderzoeksprojecten in samenwerking met technologische instituten.

Verschuiving in bezoek en aanbod

Dat trekt zichtbaar een wat ander publiek, dan de praktisch ingestelde gebruiker van material handling systemen. Veel meer internationale bezoekers bijvoorbeeld. Dat imago hangt al langer rond de CeMAT en het bewijs daarvan klinkt overal op de beurs. Want met name het buitenlands bezoek blijft wel komen. Nu was het aandeel 39 procent – in 2014 nog 30 procent.
Verder is het aanbod op de beurs ook meer en meer aan het verschuiven naar ICT-gerichte oplossingen, ten koste van recht-toe-recht-aan hulpmiddelen. Juist deze trend bevestigt de organisatie in het besluit om een wat ander publiek naar zich toe te trekken. Wat dat betekent voor met name de grote heftruckfabrikanten en hun uitgebreide shows zal over twee jaar blijken. Dan is de CeMAT van 23 tot en met 27 april.

Reageer op dit artikel