nieuws

Rotra wil met 20 hectare uitbreiden in Doesburg

Warehousing 2337

Rotra wil met 20 hectare uitbreiden in Doesburg

Logistiek dienstverlener Rotra en handelsbedrijf Ubbink zijn met de gemeente Doesburg een haalbaarheidsonderzoek gestart voor de uitbreiding van de onlangs geopende binnenvaarthaven aan de IJssel. Het zou gaan om een uitbreiding van 20 hectare.

Beide bedrijven zijn gevestigd aan de Verhuellweg in Doesburg. Daar opende Rotra onlangs (foto) nog een terminal waar binnenschepen containers kunnen laden en lossen.

Uitbreiding is kansrijk

Een eerste ruimtelijke verkenning in opdracht van de gemeente Doesburg wijst uit, zo bleek tijdens een persconferentie afgelopen donderdag, dat een uitbreiding kansrijk is. Ubbink, leverancier van rookgas- en ventilatieafvoersystemen, en Rotra hebben de mogelijkheid van uitbreiding van de bestaande haven bij Het Zwarte Schaar ook economisch onderbouwd.

Watergebonden bedrijventerrein

Beide bedrijven willen op deze locatie een watergebonden zogeheten ‘ecopark’ IJssel Valley realiseren. Volgens beide zorgt dit park ervoor dat een versnippering van de bedrijfsactiviteiten, of zelfs een definitieve verhuizing uit de regio, wordt voorkomen. De gevolgen voor de werkgelegenheid, maar ook voor de kennis en kunde op logistiek terrein, zijn bij deze mogelijke uitbreiding positief.

Intensiever gebruik LNG

Daarbij versterkt uitbreiding op de huidige locatie volgens Rotra en Ubbink de verduurzaming van (logistieke) activiteiten met bundeling van ladingstromen via de binnenvaart en een intensiever gebruik van schone brandstof (LNG), dankzij de aanwezigheid van een (multimodaal) vulstation op de huidige terminal. Het toekomstig ecopark zou dan één van de vier watergebonden bedrijventerreinen in de provincie Gelderland betekenen.

Compenserende maatregelen

Bij de haalbaarheidsstudie werkt Doesburg samen met de naburige gemeente Rheden. Onderzocht worden ook compenserende maatregelen voor het water en de natuur. Rotra ziet, als de eigen haven in Doesburg kan worden uitgebreid, af van de ontwikkeling van de voormalige steenfabriek De Groot aan de IJssel in Rheden, waar het bedrijf een grondpositie heeft. Bij de haalbaarheidsstudie zijn ook de provincie Gelderland en de gemeente Doetinchem betrokken. De studie moet eind dit jaar gereed zijn.

Honderden nieuwe arbeidsplaatsen

Als beide bedrijven kunnen uitbreiden in toekomst, betekent dit dat er enkele honderden nieuwe arbeidsplaatsen op uiteenlopende niveaus bijkomen. Werk voor onder andere productiepersoneel, chauffeurs, ict’ers, planners en medewerkers op de afdelingen verkoop en techniek. Rotra en Ubbink zijn volgens dagblad de Gelderlander nu samen goed voor meer dan duizend arbeidsplaatsen.

Reageer op dit artikel