nieuws

Sprinkler techniek krijgt concurrentie in magazijnen

Warehousing

Sprinkler techniek krijgt concurrentie in magazijnen

Sprinkler techniek in magazijnen is de standaard als het gaat om brandpreventie. Het Duitse Wagner wil hier verandering in aanbrengen. Hoe? Door het zuurstofniveau te verminderen.

Minder zuurstof vermindert de kans op een grote uitslaande brand. Dat is kort door de bocht de techniek die Wagner voorstaat bij het voorkomen van een grote, uitslaande brand. Het Duitse bedrijf presenteert de methode Oxyreduct op de Logistica voor het eerst aan logistiek Nederland.

Stikstof

De truc is stikstof. Door de ruimte te voorzien van extra stikstof daalt het volume zuurstof waardoor een kleine brand minder snel kan uitgroeien tot een groot vuur. Vuur heeft immer zuurstof nodig.

Vroeger stadium

De voordelen ten opzicht van sprinkler zijn volgens Pieter Bikker van Wagner Nederland groot. Naast een verbeterd veiligheidsniveau (brand wordt eerder ingedamd) zullen de opgeslagen goederen minder tot niet beschadigd raken. De brand wordt immers in een vroeger stadium vertraagd waardoor de rookontwikkeling minder is en dus de kans op contaminatie. Daarnaast worden de goederen niet vernield door het water uit het sprinklersysteem.

Newcold

De techniek wordt toegepast bij Newcold in het Duitse Rheine. De Nederlandse logistiek dienstverlener in diepvriesproducten heeft hier het grootste volautomatische vrieshuis van Duitsland gebouwd. In het hoogbouwmagazijn (opslagcapaciteit van ruim 86.000 pallets) is het zuurstofniveau teruggebracht van 21 procent naar 16 procent.

Reageer op dit artikel