nieuws

Logistica trapt af met accent op innovatie

Warehousing

Morgen is het zo ver. Dan gaat de driejaarlijkse Logistica van start in de Jaarbeurs, tegelijk met de jaarlijkse ICT & Logistiek. Traditiegetrouw staat de eerste dag vooral het thema innovatie in de spotlight.

Logistica trapt af met accent op innovatie

Hoogtepunt van de eerste dag is de uitreiking van de Logistica Award, om 16.00 uur in één van de theaters van hal 10. Iedere drie jaar krijgt een opmerkelijke innovatie een stevige pluim aangereikt, waarmee de winnaar gedurende de beurs kan gaan pronken. Vorig jaar was dat de i-Collector. Dit jaar maken de volautomatische verpakkingslijn van Neopost, de automatische documentenapplicator (ADA) van Inther en het drievoudige mobiele weegsysteem (in de vorken van een orderpicktruck) van Ravas kans op de overwinning. Juryvoorzitter prof. René de Koster (Erasmus) spreekt morgen het verlossende woord.

‘State-of-the-art’ distributiecentrum

Daarvoor staat de juryvoorzitter – tevens voorzitter van de Stichting Logistica –  in het zonnetje bij de uitreiking van een jubileumboek ter ere van zijn twintigjarig hoogleraarschap. Het boek geeft een overzicht van twee decennia ontwikkelingen in de material handling sector en is een bundeling van wetenschappelijke publicaties op dit gebied.
Meer innovatie valt te beluisteren in een naastgelegen theater in hal 10, waar Micha Reuter van Fontys Hogeschool een overzicht geeft van innovatieve concepten in de logistiek. Hij laat zien wat de toegevoegde waarde is van innovatie. Aansluitend vertelt Alcoa (Harderwijk) hoe je een state-of-the-art productievestiging bouwt, waarbij het logistieke proces de hoogste prioriteit krijgt. Laden en lossen gebeurt bijvoorbeeld met bovenloopkranen in plaats van heftrucks.

‘Warehouse-of-the-Future’ opstelling

Innovatieve elementen zijn ook zeker terug te vinden op de twee Scala’s, die deze editie van de Logistica rijk is. Het Scala Webwinkellogistiek staat in hal 9, gericht op itempicking en compacte opslagsystemen. Bezoekers mogen zelf een order plaatsen en krijgen een half uur later precies uitgeleverd waarom ze hebben gevraagd. In hal 12 heeft een aantal heftruckleveranciers de handen ineen geslagen om gezamenlijk het ‘Warehouse of the Future’ vorm te geven met hun laatste productnoviteiten. Ook hier een goed overzicht van wat de markt op dit moment (en in de nabije toekomst) te bieden heeft.

Vanaf morgen twee nieuwsbrieven

Morgen dus de start van deze beurs, die het onmisbare hoogtepunt vormt in de Nederlandse interne logistieke sector. Logistiek.nl is als hoofdmediapartner nadrukkelijk aanwezig met een grote stand in hal 11 – F001. Daar maken we onder andere een dagelijkse digitale nieuwsbrief voor de thuisblijvers en voor degenen die de komende dagen de beurs gaan bezoeken. Vanaf morgen ontvangt u dus twee nieuwsbrieven van Logistiek.nl, waarvan één direct van de beursvloer in Utrecht met het laatste nieuws van de Logistica en de ICT & Logistiek.

Bekijk hier het volledige lezingenprogramma van beide beurzen.

Reageer op dit artikel