nieuws

Logistiek vastgoed in de lift dankzij e-commerce

Warehousing

Logistiek vastgoed in de lift dankzij e-commerce
De logistiek vastgoedmarkt floreert mede dankzij de groei van de e-commerce sector. Tijdens de Logistica is er volop aandacht voor het onderwerp logistiek vastgoed op onder andere het Logistiek Vastgoed Plein.

De logistiek vastgoedmarkt in Nederland profiteert van de e-commerce groei en de opkomst van stadsdepots en consolidatiecentra aan de randen van steden. Actuele thema’s waar tijdens de komende Logistica op het nieuwe Logistiek Vastgoed Plein en seminars volop aandacht voor is.

Na 2007 kende de logistiek vastgoedmarkt als gevolg van de crisis een aantal zware jaren. Sinds 2013 zien beleggers, logistiek vastgoedontwikkelaars, makelaars en bouwers van distributiecentra in Nederland hun markt weer fors aantrekken.

Groei in opname logistiek vastgoed

Vorig jaar bijvoorbeeld investeerden beleggers volgens het Deutsche Asset & Wealth Management (AWM) in totaal 1,1 miljard euro in logistiek vastgoed. Daarbovenop komt dat de opname van magazijnruimte in 2014 steeg naar 970.000 vierkante meter. Dit jaar kan de teller, zo meldde DTZ eerder dit jaar, uitkomen op 1 miljoen vierkante meter, hetzelfde niveau als recordjaar 2007.

E-commerce zet trend

Belangrijke aanjager voor de groei van de logistiek vastgoedmarkt is de e-commerce sector. Prologis berekende onlangs dat de komende jaren in Europa vijftien miljoen vierkante meter aan distributieruimte extra nodig is om de aanzienlijke groei in online sales en groei in vervoervolumes te kunnen opvangen.

Nederland belangrijke hotspot

Aantrekkelijke Europese ‘e-commerce locaties’ zijn volgens de logistiek vastgoed ontwikkelaar het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk, maar ook groeimarkten als Polen, Tsjechië en Nederland zijn belangrijke hotspots voor vestiging van e-commerce dc’s.

Schaalvergroting en duurzaamheid

Tijdens de komende Logistica zal de vraag welke invloed e-commerce en stadslogistiek op de logistiek vastgoedmarkt hebben centraal. Schaalvergroting, decentralisatie en duurzaamheid zijn daarbinnen belangrijke gespreksthema’s op het Logistiek Vastgoed Plein (gevestigd in hal 10, red.).

Logistieke hotspotregio’s

Op dit plein zijn van de partij logistiek vastgoedontwikkelaars als WDP, Goodman en Wayland Developments. Van de kant van de bouwers zijn present Unibouw en Heembouw. Ruim vertegenwoordigd zijn ook diverse logistieke regio’s als Zevenaar, Montferland, Rivierenland, Heerenveen, Noordoostpolder en Smallingerland.

Actuele trends

Mari van Kuijk, managing director en partner bij Groenewout (Hal 9, stand D10), geeft op donderdagmiddag op het Logistiek Vastgoed Plein een presentatie waarin hij een schets geeft van actuele trends in de logistiek en de impact hiervan op de fysieke distributie. Van Kuijk: “De afgelopen jaren zijn er tal van ontwikkelingen die invloed hebben op de logistieke sector. Denk aan de groei van e-commerce en omnichannel leveringen, de toenemende customer service eisen, de globalisering en de introductie van big data.”

Invloed 3D-printing op logistiek vastgoed

Tijdens zijn lezing zet Van Kuijk uiteen wat voor impact deze trends onder andere hebben op de fysieke distributie en de manier waarop supply chain netwerken worden ingericht. “Daarnaast staan ons nog een groot aantal vernieuwingen te wachten als 3D-printing, drones en intelligente robotisering. Op welk wijze kunnen wij deze innovaties inzetten tot meer efficiëntie en een hoger serviceniveau binnen de logistiek en wat voor gevolgen dit uiteindelijk zal hebben op de logistiek vastgoed.”

Reageer op dit artikel