nieuws

Logistiek Live: CB groeit door in fashion en healthcare

Warehousing

Logistiek Live: CB groeit door in fashion en healthcare
IT-directeur Ronald Janssen

Logistiek dienstverlener CB richt zich sinds 2012 naast media ook op warehousing van fashion- en healthcare producten. Om deze diversificatie in goede banen te leiden, implementeert de onderneming fasegewijs Astro WMS van Consafe Logistics. Op 15 oktober kunnen deelnemers aan Logistiek Live het enorme complex van CB in Culemborg bezoeken. IT-directeur Ronald Janssen en Dave Anakotta, manager customer en logistic services, lichten dan de logistieke processen en de rol die Astro WMS daarin speelt toe en verzorgen een rondleiding.

CB kent een rijke historie. Het bedrijf werd al in 1871 opgericht als ‘bestelhuis’ van boeken, een toentertijd unieke logistieke formule voor de centrale opslag en distributie van boeken. In 1973 verhuisde het bedrijf van Amsterdam naar Culemborg waar het sterk doorgroeide. Tegenwoordig biedt de onderneming werkgelegenheid aan liefst 1100 medewerkers.

Logistieke infrastructuur goed benutten

In 2012 besloot CB twee nieuwe doelmarkten aan te wijzen: fashion en healthcare. IT-directeur Ronald Janssen: “De boekenmarkt stond onder druk. Daarom zochten we ook andere markten waarvoor we onze logistieke infrastructuur zo optimaal mogelijk konden benutten. Kleding en medische hulpmiddelen blijken prima te passen binnen onze logistieke operatie. Daarom richten we ons sinds 2012 ook op warehousing van deze producten. Aan het einde van dit jaar willen we dat 30 procent van onze omzet uit deze twee markten afkomstig is. Overigens lijkt de boekenmarkt zich gelukkig ook weer wat te stabiliseren.”

Integrale logistieke dienstverlener

In Culemborg beschikt CB over een kolossaal warehouse van 70.000 m2 met 125.000 palletlocaties en 120.000 picklocaties voor media en healthcare. Het artikelbestand van CB beslaat daar in totaal 90.000 sku’s. Daarnaast beschikt het bedrijf op twee andere locaties over in totaal 80.000 m2 aan vloeroppervlak voor de opslag en distributie van fashion. CB noemt zichzelf ‘integrale logistieke dienstverlener’ vanwege de vele aanvullende diensten die worden geleverd. Dave Anakotta, manager customer en logistic services: “We doen veel meer dan alleen opslag en distributie. Naast het uitvoeren van VAL-activiteiten leveren we onze klanten desgewenst ook (e-)commerciële, administratieve en financiële diensten en voorzien we hen van allerlei soorten nuttige managementinformatie over hun goederenstromen.”

Eén WMS voor drie markten

Het warehouse van CB kent een hoge mate van automatisering, mechanisering en informatisering en werkt onder andere met geavanceerde orderpicksystemen als push-to-light, pick-to-light en RF-barcodescanning. Ten behoeve van de media werd van oudsher gebruikgemaakt van meerdere commerciële en in eigen beheer ontwikkelde WMS’en. “Op bijvoorbeeld het gebied van houdbaarheidsdata, kwaliteitscontroles en verdeelmogelijkheden misten deze systemen echter de specifieke functionaliteiten die nodig zijn voor de warehousing van fashion en healthcare”, zegt Anakotta. “Daarom gingen we op zoek naar één nieuw systeem waarmee we zowel de media als fashion en healthcare kunnen beheren. Na een uitgebreid selectietraject viel onze keuze op Astro WMS van Consafe Logistics. Dit pakket heeft veel functionaliteiten, is gebruiksvriendelijk, wordt steeds doorontwikkeld en kan verder worden geupgrade. Eventueel maatwerk is ook geen probleem.

Gefaseerde implementatie

Astro WMS wordt gefaseerd geïmplementeerd in de logistieke operaties van CB. Sinds eind vorig jaar distribueert CB de educatieve boeken met Astro, in juni van dit jaar volgden de healthcare producten en momenteel wordt het WMS in twee van de fashionlocaties geïmplementeerd. In 2018 moet het pakket volledig uitgerold zijn. Janssen: “We zijn bijzonder tevreden over zowel de professionele manier waarop het pakket tot nu toe is geïmplementeerd, de werking van het systeem en de korte tijd waarin onze medewerkers doorhadden hoe alles werkt. We verwachten dat we door de implementatie van dit systeem onze goederenstromen optimaal kunnen verwerken en straks helemaal klaar zijn voor de toekomst.”

Deelnemers aan de WMS-route van Logistiek Live op 15 oktober, gaan eerst op bezoek bij groothandel Rexel en daarna naar CB . Hier krijgen zij een presentatie over de logistieke processen van CB en de wijze waarop opslag, sortering en distributie plaatsvindt. Vervolgens wordt ingegaan op de rol die Astro WMS nu en in de toekomst bij de logistieke operatie zal spelen. Daarna volgt een rondleiding door het dc.

>>Meer informatie over Logistiek Live: www.logistieklive.nl

Reageer op dit artikel