nieuws

Koninklijke opening geautomatiseerd e-commerce dc Wehkamp

Warehousing

Koninklijke opening geautomatiseerd e-commerce dc Wehkamp
Tijdens de rondleiding door het grootste geautomatiseerde distributiecentrum ter wereld liet koning Willem Alexander zich uitgebreid bijpraten door Andries van Daalen (links), programma directeur van RFS Holland Holding, waar Wehkamp deel van uitmaakt en Wehkamp-CEO Gert van de Weerdhof (rechts).

Zijne Koninklijke Hoogheid Willem Alexander heeft vanochtend in Zwolle officieel het nieuwe distributiecentrum van Wehkamp geopend. Het dc met een oppervlak van 53.000 vierkante meter is het grootste geautomatiseerde e-commerce dc ter wereld en heeft een opslagcapaciteit van 4 miljoen artikelen. Ook werd bekend tijdens de opening dat het online warenhuis dit najaar start met gratis same day delivery-service.

Tijdens de rondleiding in het door de Oostenrijkse system integrator Knapp gemechaniseerde distributiecentrum kreeg koning Willem Alexander van Andries van Daalen (programma directeur bij RFS Holland, de moederorganisatie van Wehkamp, te horen dat er honderd miljoen euro is geïnvesteerd in het pand van Wehkamp dat is gebouwd op logistiek bedrijvenpark Hessenpoort direct aan de A28  bij Zwolle.

61 miljoen items per jaar

Wehkamp maakte de nieuwbouwplannen voor het dc begin bijna drie jaar geleden bekend. Na een bouwtijd van 2,5 jaar heeft Wehkamp een distributiecentrum gerealiseerd dat beschikt over een gemechaniseerd magazijnsysteem dat een maximale orderpickcapaciteit heeft  van 196.000 items per dag, wat neerkomt op 61 miljoen items per jaar.

468 shuttles

In het septembernummer van Logistiek, dat morgen verschijnt, zijn een aantal wetenswaardigheden op een rij gezet van het indrukwekkende Wehkamp dc dat door logistiek vastgoed ontwikkelaar WDP is ontwikkeld en waarvoor Hercuton als hoofdaannemer fungeerde. Zo rust het pand op 1.183 heipalen en kunnen per uur 12.350 items verwerkt worden; goed voor 196.000 orders per dag die verwerkt worden in 24 orderpickstations. De OSR-opslag heeft 18 gangen met een lengte 137 meter en een opslagcapaciteit van 450.000 kunststof bakken, 468 shuttles, de hoogte is 26 niveaus (12 meter), verder nog 8.000 pallets en 2,5 km hanggoed.

BREEAM Excellent

Voor de energievoorziening van het BREEAM-dc wordt gebruik gemaakt van warmtekoude opslag met 2 geboorde bronnen van 110 meter diep, 10.000 zonnepanelen (29.000 vierkante meter) op het dak die goed is voor 2,5 MWp, 40 procent van de totale energiebehoefte. Het dc is met 4 sterren BREEAM Excellent gecertificeerd.

Wehkamp: ‘personeel verhuist mee’

Doel van Wehkamp is een orderverwerking binnen de 30 minuten na binnenkomst van een order. Binnenkomende goederen liggen na ontvangst binnen 2 uur in opslag in de ‘pakjesfabriek’. Het distributiecentrum in Zwolle vervangt het dc van de online warenwinkel in Dedemsvaart dat sinds 1960 in gebruik was. Het magazijn in Dedemsvaart zal de komende weken operationeel bliv blijven totdat de verhuizing naar Zwolle volledig achter de rug is. Alle medewerkers, 200 in totaal, verhuizen vanuit Dedemsvaart mee naar Zwolle.

Gratis same day delivery

Voor de openingshandeling maakt Wehkamp-CEO ook bekend dat het online warenhuis ook start met gratis same day delivery. “Door het geautomatiseerde dc zal het bestellen van artikelen, beter, sneller en nauwkeuriger verlopen. Dat geeft ons ook de mogelijkheid om gratis same day delivery aan te bieden, waarmee we dit najaar beginnen. Dat betekent dat artikelen die voor twaalf uur ’s middags zijn besteld dezelfde dag nog worden uitgeleverd door DHL Parcel aan de klant.”

 

 

Reageer op dit artikel