nieuws

Bol.com bouwt grootste dc van Nederland in Waalwijk

Warehousing

Bol.com bouwt grootste dc van Nederland in Waalwijk

Webshop Bol.com heeft vergaande plannen te hebben om een gigantisch nieuw distributiecentrum te bouwen in Waalwijk die op termijn 2.000 tot 3.000 banen oplevert. Verschillende bronnen bevestigen dit nieuws tegenover het Brabants Dagblad.

De onderhandelingen tussen Bol.com en de gemeente over het bol.com distributiecentrum zijn volgens ingewijden zo meldt de krant vanochtend, zo goed als afgerond. Officieel houden alle betrokkenen hun kaken op elkaar, aldus het Brabants Dagblad.

Bol.com distributiecentrum wel dertig voetbalvelden groot

Met de investering wordt voor Nederlandse begrippen een enorm aantal banen gecreëerd. Het distributiecentrum moet op termijn werk bieden aan tweeduizend tot drieduizend mensen en wordt ongeveer twintig hectare (circa dertig voetbalvelden) groot. Nu werken er in Waalwijk een paar honderd mensen voor Bol.com. Zij zijn in dienst van Docdata, al jaren de vaste logistiek dienstverlener van Bol.com, dat sinds 2012 onderdeel is van het Ahold-concern, de moedermaatschappij van Albert Heijn.

Bijzonder hoog aantal banen

Normaal gesproken noemen wij het al groot als een investering een paar honderd banen met zich meebrengt”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken in het Brabants Dagblad. “Dit aantal is dus echt heel bijzonder.”

Docdata en Bol.com overleggen over de toekomst

Wat in de toekomst de rolverdeling tussen Bol.com en Docdata wordt, is nog niet duidelijk, meldt het Brabants Dagblad. Beide partijen laten weten met elkaar in gesprek te zijn over de toekomst. Docdata verzorgt in logistieke hotspot Waalwijk ook de logistiek voor de webwinkels van de Bijenkorf en V&D.

Bol.com distributiecentrum is het grootste dc in Nederland

Bol.com distributiecentrum is het grootste dc in Nederland

Ingebruikname in 2017

Het nieuwe bol.com distributiecentrum, dat volgens het Brabants Dagblad op een nog nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein wordt gebouwd, zal uiterlijk in 2017 in gebruik genomen worden. Bol.com heeft veel extra opslagruimte nodig omdat het een nieuwe dienst opstart waarbij webwinkels hun voorraden in Waalwijk kunnen neerleggen en te koop aanbieden via het Bol.com-platform. DPD Pakketservice gaat Bol.com ondersteunen bij de logistiek rondom verkochte artikelen van verkooppartners van de webwinkelgigant. Door de samenwerking kunnen leveranciers de verkochte artikelen versturen via het pakketbedrijf.

Geen mededelingen

Bol.com laat in een reactie weten dat er ‘niets concreet’ is. Ronald Bakker, wethouder van Waalwijk zegt: “Dagelijks bespreken wij met bedrijven de mogelijkheden zich te vestigen in Waalwijk. Daar doen wij tussentijds geen mededelingen over.”

Coolblue bouwt ook groot e-dc

Met de laatste plannen van Bol.com in Waalwijk lijkt er in Nederland steeds meer sprake van een nieuwbouwhausse van (mega) e-commerce dc’s. Zo laat concurrent webwinkel Coolblue in het naburige Tilburg op dit moment ook een nieuw distributiecentrum bouwen dat een (kleinere) omvang krijgt van 22.000 vierkante meter met de mogelijkheid tot een verdrievoudiging van deze omvang.

Venlo krijgt e-commerce campus

Ook logistieke hotspot nummer 1 Venlo laat zich niet onbetuigd. De Belgische logistiek vastgoed ontwikkelaar Groep Heylen maakte vorige week woensdag bekend dat het deze maand in logistieke hotspot Venlo op Trade Port Noord start met de bouw van een logistieke e-commerce campus die een omvang van moet krijgen van 140.000 vierkante meter. Er werd toen gerept dat het hier zou gaan om een distributiecentrum dat in zijn soort het grootste is van Nederland. Dat lijkt inmiddels achterhaald mochten de plannen van Bol.com doorgaan.

Wehkamp.nl bouwt grootste geautomatiseerde e-dc

Daarnaast is Wehkamp.nl inmiddels vergevorderd met de bouw van een nieuw dc in Zwolle, dat volgens de webwinkel het grootste geautomatiseerde e-commerce dc ter wereld moet worden. Dit pand is naar verwachting juni dit jaar operationeel.

 

Meer lezen over warehousing? klik hier.

Reageer op dit artikel