nieuws

Agrologistiek moet slimmer koelen

Warehousing

Agrologistiek moet slimmer koelen

Agrologistieke bedrijven en dienstverleners kunnen niet alleen verduurzamen door energiebesparing en transportoptimalisatie; vooral ook het slimmer omgaan met de manier van koelen en de koelcapaciteit kan flink wat opleveren.

Intensieve samenwerking in de hele agrologistieke supply chain, als dat meer zou gebeuren, zou meer verduurzaming mogelijk zijn. Nu zijn er slechts de eerste stappen gezet, blijkt uit de projectresultaten. Dit blijkt uit resultaten van het Interreg Green2 project. Het project dat zich richt op duurzame logistieke concepten in de grensoverschrijdende agrosector. Binnen het project wordt in samenwerking met Nederlandse en Duitse logistiek dienstverleners en bedrijven in de agrofoodsector binnen vier werkpakketten gewerkt aan toepassing van duurzaamheid.

Vier deelprojecten

Binnen het project is de hele grensoverschrijdende agrologistieke supply chain bekeken met het doel zowel de CO2 als de energiekosten van de bedrijven substantieel te verminderen. Het project is opgesplitst in vier deelprojecten: transportoptimalisatie, opslagoptimalisatie, energie-efficiëntie en koelcapaciteitenbeurs.

Veel koelcapaciteit onbenut

Door meer absorptiekoelmachines te gebruiken wordt de restwarmte omgezet in koude, dat is duurzamer. De onderzoekers gaan ervan uit dat bedrijven hun energieverbruik flink kunnen verlagen door hierin te investeren. In dc’s blijft veel koelcapaciteit onbenut. De gemiddelde jaarbezetting is 70 procent. De onbenutte ruimte moet echter wel gekoeld worden. “Voor bedrijven met een koelhuis zou een Europees werkende beurs interessant zijn. In tijden van gedeeltelijke bezetting kunnen bedrijven hier hun beschikbare capaciteit verhuren en daarmee een extra inkomstenbron generen”, zegt Frederic Krehl, project manager van Green2. Als dit lukt zou dat een aanzienlijke energiebesparing voor individuele bedrijven moet opleveren.

Het eindrapport is hier te downloaden.
Lees meer over agrologistiek op Logistiek.nl

Reageer op dit artikel