nieuws

“Steek geen energie in ‘foei’ maar beloon veilig gedrag”

Warehousing

“Steek geen energie in ‘foei’ maar beloon veilig gedrag”

“Veiligheid heeft geen prijs.” Met dat statement als uitgangspunt gaf NedTrain Componentenfabriek een rondleiding als winnaar van de prijs Het Veiligste Magazijn 2014.

Ronald Smits is plantmanager van de productiefaciliteiten en de magazijnen van het bedrijf in Berkel-Enschot. Vorig jaar stond zijn team op het podium om de veiligheidsprijs in ontvangst te nemen in de categorie ‘klein’ (dat is minder dan 25 magazijnmedewerkers). Maar het bedrijf is in zijn totaliteit allesbehalve klein en ook nog eens onderdeel van het grote NS. Binnen die organisatie is veiligheid een onomstreden issue. En het prijswinnende magazijn (4.500 vierkante meter) vormt daar geen uitzondering op.

Kandidatuur intrekken

Toch heeft Smits vorig een paar keer overwogen om de kandidatuur in te trekken. “Ik kreeg het gevoel dat we vooral als managementteam hier heel intensief mee bezig waren. Het gaat me niet om een oorkonde aan de muur. We kijken niet naar opbrengsten van veiligheidsmaatregelen, ook niet of er budget is voor verbetering. Wat telt is dat mensen aan het einde van de dag veilig naar huis kunnen en dat ze weten dat het management daar alles aan doet.”
Toen bleek dat de cultuuromslag succesvol werd opgepakt, was Smits overtuigd om mee te doen met de jaarlijkse prijsuitreiking. “Maar ik wilde wel mee doen om te winnen. Ik zou erg teleurgesteld zijn geweest als dat niet was gelukt.”

Sensoren op de heftrucks

Juist in deze weken investeert NedTrain opnieuw in veiligheidsmaatregelen. Alle 13 heftrucks krijgen momenteel een schoksensor gemonteerd door leverancier UniCarriers, die de gehele vloot in onderhoud heeft. Daarmee kan de leiding direct constateren of er aanrijdingen zijn. Maar de sensoren meten ook het verbruik en de rij-uren. De investering verdient zich op basis daarvan zeker terug, volgens Smits. “Ik weet zeker dat we door beter te analyseren in staat zijn om minimaal één truck uit het leasecontract te halen. Als het nodig is dan investeren we in veiligheid, wat daarvan de financiële consequenties ook zijn. Maar als we tevens kosten kunnen besparen laten we dat niet liggen.”

Voor 150 euro zelf iets kopen

Annelies van der Sloot is als hoofd magazijn enorm gedreven om veiligheid tot een belangrijk item te maken op de werkvloer. Ze krijgt daarbij ondersteuning van een veiligheidscoördinator, Ad van Arkel, en een lean manager, Fred Derks.
“We hadden deze prijs al een jaar of drie op het verlanglijstje staan. Nu is het zover. Maar dit blijft een belangrijk aandachtspunt. Ik merkte na de prijsuitreiking, dat mensen dachten dat we er zijn. Dan zie je ook het aantal meldingen van onveilige situaties terug lopen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, dus daar hebben we ook onmiddellijk weer op ingegrepen. Daarbij proberen we zo weinig mogelijk energie te steken in ‘foei’ – ook niet bij schadegevallen, maar vooral goed gedrag te belonen.”
De beloning voor de medewerkers voor het binnenhalen van de prijs was zeker opmerkelijk. De 3.000 euro is verdeeld. Iedereen mocht voor 150 euro een persoonlijke veiligheidsinvestering doen. Sommigen kochten winterbanden voor de auto. Van der Sloot zelf een carkit. Ook op die manier weet NedTrain het thema veiligheid goed tussen de oren te krijgen.

Lees ook de blog van VLM-directeur Peter van der Sterre: Beloont u uw mensen voldoende?

Reageer op dit artikel