nieuws

Logistiek vastgoed: forse groei in Brabant hotspots

Warehousing

Makelaar DTZ Zadelhoff verwacht de komende jaren een aanhoudend forse vraag naar logistiek vastgoed. Nieuwe distributiecentra zijn hoofdzakelijk te verwachten op de lijn Rotterdam-Venlo met ‘bovenmatige aandacht’ voor Noord-Brabant, constateert DTZ in de gisteren gepresenteerde VastgoedVisie 2015.

Logistiek vastgoed: forse groei in Brabant hotspots

De jaarlijkse opname, zo blijkt uit de publicatie ‘Vervagende grenzen, duidelijke contouren’, ligt sinds 2009 rond gemiddeld 1,4 miljoen vierkante meter. Meer nog dan in de vijf voorafgaande jaren waarin sprake was van een stabiel opname niveau van 1,2 miljoen vierkante meter. Daarnaast bedroeg in 2005 een gemiddelde logistiek vastgoed transactie nog 10.000 vierkante meter, het afgelopen jaar is dat gemiddelde gestegen naar 12.000 vierkante meter. Daarentegen is het wel zo dat het totaal aantal verhuurde vierkante meters met een kleiner aantal vastgoedtransacties wordt gerealiseerd.

Logistiek vastgoed lijdt niet onder crisis

De opstellers van de publicatie constateren verder dat ‘terwijl de kantoren- winkel- en woningmarkten in de afgelopen jaren in een diep dal zijn gedoken, de vraag naar bedrijfsruimte – en dan met name logistiek vastgoed – niet lijkt te lijden onder de crisis’. Dit wordt mede veroorzaakt doordat binnen de logistiek vastgoedmarkt de tendens van schaalvergroting door logistiek dienstverleners voortduurt.

Rotterdam en Schiphol logistieke hotspots

De ontwikkelingen op dat vlak concentreren zich volgens DTZ Zadelhoff steeds meer op de welbekende as Rotterdam-Venlo met een bovenmatige aandacht voor Noord-Brabant. Buiten de zuidelijke provincies gelden Rotterdam en de omgeving van Schiphol als hotspots.

Grondprijs is relatief laag

Met name in de zuidelijke provincies (Noord-Brabant en het noordelijke deel van Limburg) is volgens de vastgoedvisie van DTZ ruimte en bovendien is de grondprijs relatief laag en dat samen met de gunstige ligging aan de doorvoerroute naar Europa (Trans-European Transport Network (TEN-T), maakt deze regio aantrekkelijk voor Europese distributiecentra (EDC’s). Die populariteit komt mede doordat drie van de negen Europese corridors samen komen in Nederland. In combinatie met de twee mainports zorgt deze positie ervoor dat Nederland interessant is voor logistiek dienstverleners.

Trend ontwikkelingen op risico

Er worden door de trend naar schaalvergroting in deze hotspots meer (Europese) distributiecentra nieuw ontwikkeld en in sommige gevallen zien we zelfs ontwikkelingen op risico. Hierin schuilt ook een gevaar: bouwen net buiten de logistieke hotspots is bouwen voor toekomstige leegstand. Nu al staat volgens het DTZ rapport ongeveer negen procent van het logistiek vastgoed in het populaire Noord-Brabant leeg.

Schaalvoordelen door concentratie

Distributiecentra worden daarnaast groter maar niet talrijker. In de bestaande gebouwen vinden meer activiteiten plaats en de ruimte wordt intensiever gebruikt. Nieuwbouw is een gewilde optie, waarbij de bedrijven in de branche elkaars nabijheid verder opzoeken. Door diensten met andere logistiek dienstverleners te delen, nemen de schaalvoordelen verder toe. Lichte industrie en assemblage zoeken dezelfde omgevingen op. Deze activiteiten vonden eerder vaak decentraal plaats. Ze blijken steeds vaker te worden gebundeld.

Grotere dynamiek door e-commerce

Ook de opkomst van online verkoop zorgt volgens het rapport van DTZ voor een grotere dynamiek. Vanaf de logistieke toplocaties moet de bezorging van goederen in binnen- en buitenland geolied verlopen. Bestellingen zijn vanuit het distributiecentrum via de pakketbezorgdienst bij voorkeur binnen een dag bij hun diverse afnemers.

Rotterdam op 1 in logistiek vastgoed top-5

De ‘VastgoedVisie 2015’ heeft ook een logistieke hotspot top-5 opgesteld die wordt aangevoerd door Rotterdam gevolgd door Tilburg, Amsterdam, Roosendaal en Venlo. Volgens de makelaar is 27 procent van alle opname van logistiek vastgoed in Nederland verdeeld over deze vijf gemeenten.

Lees ook het uitgebreide jaaroverzicht logistiek vastgoed 2014: schaarste, op risico bouwen en e-dc’s

en het dossier met alle logistieke hotspots

Reageer op dit artikel