nieuws

Swisslog automatiseert vers dc Norbert Dentressangle

Warehousing

Swisslog automatiseert vers dc Norbert Dentressangle

De magazijn automatisering van het vers dc dat Norbert Dentressangle opzet voor Albert Heijn in Nieuwegein is in handen van Swisslog. De system integrator en de logistiek dienstverlener sloten onlangs een overeenkomst. FNV is kritisch en stelt dat deze mechanisering ten koste gaat van het AH-distributiepersoneel.

Het is al enige tijd bekend dat Albert Heijn en Norbert Dentressangle samen een nieuw verscentrum, het zogenaamde Shared Fresh Center (SFC), gaan bouwen op logistiek bedrijvenpark Het Klooster in Nieuwegein. Begin deze maand is de bouw van dit SFC gestart dat verrijst op een perceel van 62.100 vierkante meter. Het pand zelf krijgt een omvang van 32.000 vierkante meter.

Zeven palletkranen

Swisslog heeft met Norbert Dentressangle een overeenkomst ondertekend voor levering van zeven palletkranen, type Vectura S12, magazijnstellingen voor ongeveer drieduizend palletlocaties met een mezzaninevloer  en een uitgebreid pallettransportsysteem, met conveyors, liften en tweeweg opzet- en afzetconveyorsysteem.

Koppeling WCS aan WMS Dentressangle

Het systeem is volgens Swisslog in staat om hoge palletstromen van verse goederen te verwerken en de lay-out wordt hierop speciaal ingericht. De automatisering wordt aangestuurd door  middel van de Swisslog Warehouse Control Software (WCS), die wordt gekoppeld aan het WMS van Norbert Dentressangle.

Versdistributie voor negenhonderd AH winkels

Vanuit het SFC zal Norbert Dentressangle onder andere de logistiek verzorgen voor Albert Heijn en haar leveranciers van het vers assortiment. Het Shared Fresh Center (SFC) moet zorgen voor een snellere en efficiëntere belevering van versproducten aan meer dan negenhonderd Albert Heijn winkels.

Cao in gedrang door mechanisatie

FNV Handel en CNV Dienstenbond uiten ondertussen (wederom) hun zorg over dit mechaniseringsproject. De bonden stellen dat door het mechanisatietraject de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de Albert Heijn distributiecentra (AH DC’s) spaak dreigen te lopen.

Aanvullende afspraken zijn nodig

De bonden willen namelijk dat er naast de nieuwe cao ook aanvullende afspraken komen om de gevolgen van mechanisatie en uitbesteding van een groot deel van het distributiewerk te ondervangen. Het huidige sociaal plan is daarvoor niet toereikend, aldus de bonden.

Werkgelegenheid staat onder druk

FNV Handel stelt dat er van de baangarantie die AH twee jaar geleden gaf ook weinig over is. “AH wil het dc in Zaandam mechaniseren en het DC Nieuwegein sluiten. Dan kan je op je vingers natellen dat de totale werkgelegenheid binnen de dc’s stevig onder druk komt te staan”, zegt Ingrid van Pinxteren, bestuurder FNV Handel vrijdag.

Ordinaire kostenbesparing

Door de sluiting van het dc in Nieuwegein en het uitbesteden van de werkzaamheden aan Norbert Dentressangle verdwijnen er volgens de bonden honderden banen binnen Albert Heijn Distributie. FNV Handel meldt dat vrijwel geen medewerker van AH in dienst wil bij de logistiek dienstverlener. Onder het mom van een kwaliteitsslag wordt volgens de bonden een ordinaire kostenbesparing doorgevoerd. Medewerkers komen te vallen onder de cao Transport & Logistiek en die ligt op vele fronten lager dan de cao AH Logistics.

Bonden: reële en hoge ontslagvergoeding

FNV Handel en CNV Dienstenbond willen in de nieuwe cao onder andere een goede loonsverhoging en meer zekerheid voor uitzendkrachten afspreken. Daarnaast willen de bonden een aanvulling op het bestaande sociaal plan dat geldt voor alle dc’s waarin een reële en hoge ontslagvergoeding wordt afgesproken voor het geval een werknemer alsnog zijn baan verliest vanwege uitbesteding van de versketen en mechanisering van de stroom houdbare producten.

Reageer op dit artikel