nieuws

Minder ongevallen in wegvervoer en distributie

Warehousing

Minder ongevallen in wegvervoer en distributie

Het aantal heftruckongevallen neemt toe, maar het aantal slachtoffers van arbeidsongevallen in de deelsectoren wegvervoer en distributie daalt.

Dat blijkt uit het rapport ‘Arbeidsomstandigheden in de sector Transport en Logistiek’ dat vrijdag is gepubliceerd door de Inspectiedienst SZW.  Volgens de inspectiedienst is er een licht, dalende trend: 193 slachtoffers in 2010, 172 in 2011, 164 slachtoffers in 2012. De belangrijkste risico’s zijn hier aanrijd- en valgevaar en heftruckongevallen.

Campagnes

Verladersorganisatie EVO verklaart de daling door  veiligheidscampagnes van organisaties bij bedrijven en een betere communicatie en handhaving vanuit de Inspectie SZW. EVO noemt het wel zorgelijk dat de helft van de werkgevers volgens het rapport onvoldoende zicht heeft op de veiligheidsrisico’s in hun bedrijf.

Heftruckongevallen

De dalende trend geldt niet voor ongevallen waarbij enkel heftrucks zijn betrokken, dat aantal stijgt juist licht. In 2012 waren er 128 slachtoffers, in 2013 147 en tot september dit jaar staat de teller op 104, blijkt uit cijfers van de Inspectiedienst. De inspectiedienst en EVO kunnen de tegenstrijdige cijfers niet verklaren. Wel stelt de inspectiedienst dat als het gaat om risico agressie en geweld een groot deel van de bedrijven dit niet goed in beeld heeft en geen of onvoldoende maatregelen heeft genomen om het te beheersen.

Reageer op dit artikel