nieuws

Intergamma start project ‘Just in Time

Warehousing

Intergamma, de franchiseorganisatie van de bouwmarkten Gamma en Karwei wil meer grip op het eigen logistieke netwerk om de supply chain te verbeteren. Het project Just in Time moet daar voor zorgen. De basis is gelegd.

Intergamma start project ‘Just in Time

Intergamma en zijn leveranciers beleveren dagelijks 150 Gamma en Karwei winkels. Dat zijn zo’n 60 tot 90 trucks per dag. Vijftig procent van alle producten verloopt nu vanuit het centrale dc of groupagecentrum in Tiel. De andere helft gaat via directe leveringen van leveranciers.

Stops verminderen

Daar komt verandering in. Als het aan Intergamma ligt, wordt in de toekomst veel meer gegroepeerd aangeleverd aan de winkels. Die werkwijze moet een efficiencyslag geven en het aantal stops aan de winkeldeur verminderen. Verandering die vorig jaar al is ingezet met de implementatie van het WMS pakket MLS Premium van Davanti. Het wms-systeem helpt Intergamma bij de vernieuwde werkwijze dat intern bekend staat als Just in Time (JIT).

2 run-systeem

De werkwijze betekent onder meer dat er meer ruimte nodig  is om het groeiende aantal producten op te slaan en op tijd de deur uit te krijgen. Ruimte dat er niet is in het 8000m2 grote dc. Reden om de vloeroppervlakte van het dc in Tiel slimmer in te zetten, zo legde Simone Brand, projectmanager uit tijdens haar presentatie op de beurs ICT&Logistiek. “We gaan de vloer twee keer gebruiken door twee kortere runs te doen. We doen per run de helft van de winkels. Om dit succesvol te maken, levert ons eigen warehouse just in time aan in plaats van dat we bufferen op de vloer.”

Scanning

Ook heeft Intergamma haar laad- en inbound proces geoptimaliseerd. Beide stromen verlopen nu via scanning, voorheen was dat op papierbasis. Ook is er een sorter geïnstalleerd die 500 colli’s per dag verwerkt en sorteert per bouwmarkt. “We weten precies waar de goederen zich bevinden. Het MLS systeem controleert op juistheid en volledigheid. Het aantal manco’s en surplus bij de winkels is daardoor flink gereduceerd.”

Toekomst

Hoewel Intergamma klaar is voor de definitieve stap naar het 2 run systeem, wordt er voorlopig nog met 1 run gewerkt/ ‘Dat komt omdat we pas zijn overgestapt naar een andere logistiek dienstverlener (DHL) en de dalende volumes door de economie maakt dat we het nu nog op de oude manier kunnen handelen. Maar alles is klaar voor de toekomst.” Een startdatum kan ze niet geven.

Reageer op dit artikel