nieuws

Van der Velden blijft FEM-voorzitter

Warehousing

Hoewel zijn termijn van twee jaar er op zit, blijft Jan van der Velden aan als voorzitter van de FEM, de Europese federatie van material handling fabrikanten. Hij gaat uitvoering geven aan de nieuwe beleidsvisie Manifesto 2020.

Van der Velden blijft FEM-voorzitter

Binnen FEM is het gebruikelijk dat de voorzitter eerst twee jaar meedraait in het bestuur als vice-voorzitter, dan twee jaar zelf de hamer hanteert om daarna nog eens dezelfde periode binnen het bestuur aan te blijven als past-president. De beoogde opvolger van Van der Velden kreeg echter een nieuwe uitdaging in China aangeboden. Daarop vroeg het bestuur aan Van der Velden om langer aan te blijven.

Handhaven van veiligheidsnormen

In zijn tweede periode gaat Van der Velden (in dienst als innovatiemanager bij Vanderlande) zich sterk maken om een aantal speerpunten uit het nieuwe beleidsplan tot 2020 uitgevoerd te krijgen. FEM houdt zich vooral bezig met het veiligheidsnormen, die in Europees verband zijn afgesproken, maar waar overheden lang niet altijd een handhavingsbeleid voor heeft. Daardoor krijgt de concurrentie van buiten Europa vrij spel om met producten te komen, die op veiligheidsgebied niet aan de normen voldoen. Ook wil FEM meer ruimte en bescherming om technologische vernieuwing tot ontwikkeling te laten komen.

Duurzaamheidsplannen uitwerken

Daarnaast omvat het nieuwe plan een aantal aanbevelingen voor de leden om op een duurzame manier producten te ontwikkelen en aan te bieden. Het accent ligt op minder grondstofgebruik en minder energieverbruik gedurende de levensduur van material handling equipment, waaronder heftrucks. Binnen de Europese industrie op dit gebied werken 300.000 mensen. De totale omzet ligt op 60 miljard euro, waarvan 23 miljard euro buiten Europa wordt afgezet.

Reageer op dit artikel