nieuws

Forbo heeft als eerste LEED-gold certificaat

Warehousing

Forbo Flooring in Assendelft krijgt deze week als eerste distributiecentrum in Nederland een Amerikaans duurzaamheidskeurmerk. Het LEED-gold certificaat betreft het gebouw zelf, het bouwproces en de logistieke activiteiten.

Forbo heeft als eerste LEED-gold certificaat

Deze week komt Rick Fedrizzi naar Nederland voor een primeur. Voor het eerst heeft een Nederlands distributiecentrum aangetoond te voldoen aan de duurzaamheidseisen van de USGBC (United States Green Building Council). Fedrizzi is de hoogste baas van deze organisatie. Eerder zijn al wel kantoorpanden in Nederland op deze manier gecertificeerd. LEED is de Amerikaanse tegenhanger van het in Europa meer bekende BREEAM. Forbo wil graag een wereldwijd erkend duurzaamheidscertificaat vanwege de exportkansen van linoleum vloerbedekking.

Crossdock zelf bespaart transport CO2’s

Voor Forbo is duurzaamheid een zeer belangrijk aspect in de bedrijfsvoering. Het bedrijf wil graag uitstralen, dat linoleum – gezien de recyclingaspecten – de vloerbedekking met de meest milieuvriendelijke eigenschappen is. Om dat te onderstrepen heeft de fabrikant op het terrein in Assendelft een crossdock dc in gebruik genomen, dat ook belangrijke milieubesparende elementen in zich heeft. Directeur operations Jelle van der Zwaan vertelt in de vorige week verschenen Logistiek Magazine meer over de achtergronden.
Zo is het dak van het dc grotendeels voorzien van zonnepanelen, die de afgelopen maanden al veel meer rendement hebben gebracht dan was ingecalculeerd. Verder heeft het pand automatisch dimmende verlichting in de gangpaden en zeer efficiënt koel-/verwarmingssysteem. Maar belangrijker is wellicht het concept van crossdocken, waarmee Forbo er in slaagt om veel transportkilometers te besparen richting de afnemers.

Rondleiding in fabriek en magazijnen

Bovendien is veel gedaan om in het bouwproces maximaal te werken met materialen en werkmethoden om het milieu te ontzien. Onder leiding van projectmanager Kees van de Lagemaat is een manuscript gemaakt van meer dan 240 pagina’s waarin alle handelingen en processen nauwkeurig in kaart zijn gebracht. Dat was nodig om het vereiste aantal punten te krijgen voor de gold-status die LEED gaat uitreiken.
Die uitreiking is komende woensdag en gaat gepaard met een aantal lezingen over de ambitie die Forbo heeft op duurzaamheidsgebied, zowel in product als in processen. Daarnaast is er ook een rondleiding in de fabriek en in de logistieke centra, waaronder het geautomatiseerde pinnenmagazijn voor de opslag van rollen vloerbedekking.

Reageer op dit artikel