nieuws

Hoe bouw je het grootste e-commerce DC ter wereld

Warehousing

Hoe bouw je het grootste e-commerce DC ter wereld

De nieuwbouw van het distributiecentrum van Wehkamp in Zwolle ligt verbluffend strak op schema. Projectdirecteur Andries van Daalen komt tijdens Logistiek Live op 18 september uitleggen hoe hij dit voor elkaar krijgt, maar licht alvast een tipje van de sluier op: “Kort erop zitten, iedere change in het project teken ik persoonlijk af.”

Met een pickcapaciteit van van 196.000 items per dag wordt het nieuwe magazijn van Wehkamp één van de grootste, gemechaniseerde e-commerce DC’s ter wereld. Tijdens het evenement Logistiek Live zal programmadirecteur Andries van Daalen toelichting geven op belangrijkste keuzes die tijdens het project zijn gemaakt. “Waar, hoe en door welke toeleveranciers, daarmee heb je de belangrijkste beslissingen binnen dit project wel zo’n beetje te pakken.”

Van Daalen zal de beweegreden noemen waarom voor bedrijventerrein de Hessenpoort in Zwolle is gekozen. Bij het HOE doelt hij op de mate van automatisering waarmee het nieuwe magazijn wordt uitgerust: geautomatiseerd, half-geautomatiseerd of handmatig. “Wij hebben voor een volledig gemechaniseerd magazijn gekozen. De belangrijkste vervolgvraag is dan door wie je dat magazijn laat inrichten en met wat voor WMS je gaat werken.”

Wakker liggen van automatisering

In al zijn complexiteit ligt het nieuwbouwproject verbluffend goed op schema. Eind november gingen de eerste heipalen in de grond en al in mei kon magazijninrichter Knapp aan de slag met de opbouw van de orderverzamelsystemen. Tijdens zijn presentatie zal Van Daalen vertellen hoe hij grip houdt op het 100 miljoen euro kostende project. Een tipje van de sluier: “Ik heb een klein projectteam, zeven man, waarmee we snel beslissingen nemen. Persoonlijk zit ik er ook bovenop. Ieder change binnen het project, ook al gaat het om een andere toiletpot, teken ik persoonlijk af. Alleen dan zorg je ervoor dat de kosten van je project niet uit de klauwen gaan lopen.”

Het lastigste deel van het project moet volgens Van Daalen nog komen: de automatisering. “Dat staat voor later dit jaar gepland. Iedereen weet dat ICT-projecten de neiging hebben om uit te lopen dus daar zullen we extra alert moeten zijn. Het gaat tot nu toe goed maar als ik ergens wakker van ga liggen dan is het van de automatisering.”

Kom luisteren naar de presentatie van Andries van Daalen

Op 18 september organiseert Logistiek.nl het jaarlijkse evenement Logistiek Live. Tijdens deze dag gaat u op bezoek bij een logistiek topbedrijf en hoort u van vakgenoten hoe zij hun logistieke proces hebben geoptimaliseerd. Tijdens de aftrap in Utrecht houdt Andries van Daalen zijn presentatie over het nieuwe distributiecentrum van Wehkamp. Het wordt een interactieve presentatie waarin u alle ruimte heeft om vragen te stellen aan Van Daalen.

Reageer op dit artikel