nieuws

Minister Kamp opent Action distributiecentrum in Echt

Warehousing

Het nieuwe distributiecentrum van Action in St. Joost (gemeente Echt-Susteren) is gisteren officieel geopend door minister van Economische Zaken Henk Kamp. De opening van het tweede dc van de discounter levert de regio Midden-Limburg eind dit jaar circa zeshonderd arbeidsplaatsen op.

Minister Kamp opent Action distributiecentrum in Echt

Op dit moment zijn er in het distributiecentrum van Action rond de 350 mensen werkzaam. Minister Kamp, die zich hard heeft gemaakt voor de komst van het Action dc naar Midden-Limburg, stelde gisteren voordat hij het dc opende dat de keuze van de retailer om in Echt te bouwen een bevestiging is van het aantrekkelijke vestigingsklimaat. “Bovendien bevestigt de investering van Action in deze regio de kracht van Nederland als logistieke hub.”

Bevoorrading van 170 winkels

De bouw van het Action dc is vorig jaar mei gestart. Begin februari werd het eerste deel van het distributiecentrum operationeel en sindsdien zijn geleidelijk steeds meer winkels bevoorraad. Sinds begin juni is het dc volledig operationeel. Vanuit Echt-Susteren worden nu 68 winkels bevoorraad, aan het einde van het jaar moeten dit er volgens de discounter rond de 170 zijn. Het distributiecentrum in Echt heeft een capaciteit voor de bevoorrading van driehonderd Action-winkels.

Start nieuwe uitbreiding

Nodig want het aantal winkels zal verder toenemen door de expansie van Action in niet alleen Nederland maar ook in België, Duitsland en Frankrijk. De huidige oppervlakte van het dc bedraagt 58.000 vierkante meter. De voorbereidingen voor een nieuwe uitbreiding van 15.000 vierkante meter worden volgende week al gestart. Met deze extra uitbreiding kan het aantal banen in het dc doorgroeien naar achthonderd.

Ondersteuning groeistrategie

Action, dat in 2013 een omzet noteerde van 1,1 miljard euro, zet volgens eigen zeggen in op een verdere internationale expansie. De succesformule wordt in alle landen waar winkels zijn geopend volgens Action net zo enthousiast ontvangen als in thuisland Nederland. Daarom is een tweede distributiecentrum nodig ter ondersteuning van de internationale groeistrategie.

Mega dc in Zwaagdijk-Oost

Naast het dc in Echt beschikt Action sinds 2003 ook over een mega distributiecentrum in Zwaagdijk-Oost in de kop van Noord-Holland. Na diverse uitbreidingen is dit pand met zijn meer dan 100.000 vierkante meter oppervlakte één van de grootste dc’s van Nederland.

Steun van NFIA en provincie

In 2011 kwam Action na een overname ter waarde van vijfhonderd miljoen euro, in handen van het Britse private-equityhuis 3i.

Action is bij zijn komst naar Midden-Limburg ondersteunt door de provincie Limburg, de gemeente Echt-Susteren en het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). Zij hebben ervoor gezorgd dat deze succesvolle winkelformule, die in 1993 in Enkhuizen het levenslicht zag, kon bouwen binnen het relatief korte tijdsbestek dat hiervoor beschikbaar was.

Exclusieve reportage in Logistiek Magazine

Lees ook het augustusnummer van Logistiek Magazine met daarin exclusief een reportage over het nieuwe distributiecentrum van Action in Echt-Susteren. Nog geen (digitaal) abonnee? Bekijk hier de opties.

Reageer op dit artikel