nieuws

Van Uden wil distributiecentrum bouwen bij Alpherium

Warehousing

Logistiek dienstverlener Van Uden Logistics overweegt om in Alphen aan den Rijn een nieuw distributiecentrum te bouwen. Het dc, dat een omvang krijgt van maximaal 50.000 vierkante meter, moet verrijzen naast containerterminal Alpherium dat Van Uden sinds 2010 in gebruik heeft. Eind mei heeft Van Uden de eerste gesprekken over de uitbreidingsplannen met de gemeente Alphen aan den Rijn.

Van Uden wil distributiecentrum bouwen bij Alpherium

Van Uden Logistics is één van de grootste logistiek dienstverleners in Nederland op het gebied van distributie van wijnen en gedistilleerde dranken- en levensmiddelen. Het bedrijf wil uitbreiden omdat de huidige distributiecentra in Zoetermeer (laatste uitbreiding in 2012 met 30.000 palletplaatsen, red.) en Waddinxveen (72.000 palletplaatsen, red.) volgens Diederik Antvelink, directeur van NedCargo International (het moederbedrijf van Van Uden) vol zitten. “We moeten dus weer gaan nadenken over uitbreiding. De ontwikkeling van de distributiecentra in Waddinxveen en Zoetermeer is gedaan op basis van voorspellingen van voor 2008. Ondanks de crisis hebben we met een vertraging van twee jaar nu alle distributiecentra vol.”

Volop ruimte rondom Alpherium

De al jaren voortdurende problemen rondom een mogelijke uitbreiding in het Gelderse Haaften zorgen er volgens Antvelink voor dat van Uden nu aan het kijken, is of er wel kan worden gebouwd op Steekterpoort in Alphen aan den Rijn want ook Waddinxveen, waar het nieuwe mega dc staat, valt af. “Met het Alpherium is onze aanwezigheid al groot in Alphen aan den Rijn. Deze terminal ligt er verlaten bij en het geheel oogt nog rommelig tussen de braakliggende terreinen. Dat komt omdat in de periode voor de crisis onze verwachting was dat het bedrijventerrein rondom de terminal volop in ontwikkeling zou komen. Helaas is dat niet gelukt en het project Steekterpoort is het slachtoffer geworden van de crisis. Wij willen het voortouw nemen om dit bedrijventerrein te ontwikkelen zodat er meer bedrijven volgen. Op die manier kunnen we ook nieuwe werkgelegenheid aantrekken.”

Kavel van zes hectare

Een nieuw dc op dit bedrijventerrein moet volgens Antvelink een omvang krijgen van tussen de 40- en 50.000 vierkante meter met daarnaast een flinke hoeveelheid aan loading docks. “Dat zijn de beste afmetingen voor onze logistiek- en distributieactiviteiten. Daarnaast willen we in de toekomst op Steekterpoort ook de mogelijkheid hebben om bij te bouwen met nog eens eenzelfde hoeveelheid vierkante meters. Dan je hebt het dus over zes hectare per dc.”

Eind mei eerste gesprekken

Met een vergunning voor de nieuwbouw is Van Uden nog niet bezig. “Eind mei vindt er een eerste bespreking plaats met de gemeente Alphen aan den Rijn. Mochten we een locatie toegewezen krijgen dan begint pas het vergunningproces.”

Reageer op dit artikel