nieuws

Nieuwe aandeelhouder helpt Van Riet groeien

Warehousing

Investeringsmaatschappij Avedon Capital Partners heeft een meerderheidsbelang verworven in Van Riet Material Handling Systems. De fabrikant zocht naar middelen om de groei te kunnen faciliteren.

Nieuwe aandeelhouder helpt Van Riet groeien

De nieuwe aandeelhouder zal  zowel juridische en financiële expertise als kapitaal ter beschikking stellen om de snelle groei die Van Riet momenteel doormaakt door te kunnen zetten. Met de kapitaalsinjectie van 30 miljoen euro kan het bedrijf de fabrieken in Nederland en China uitbreiden, verder investeren in R&D en personeel en daarmee verder uitbreiden op de wereldmarkt.

Rik van den Boog, CEO Van Riet, is ingenomen met de nieuwe aandeelhouder. “Met Avedon hebben we een aandeelhouder die niet alleen middelen inbrengt voor verdere groei, maar ook de expertise hoe we deze groei op de juiste manier kunnen verwezenlijken.” Avedon is nauw gelieerd aan Goldman Sachs en participeert ook in bedrijven als Euretco (Intersport), Ad van Geloven (Mora Snacks), Sandd en 2theloo (exploitant toiletten).

Segmentering vormt basis snelle groei

Sinds ruim twee jaar voert Van den Boog de directie bij het voormalig familiebedrijf in Houten, samen met twee andere directeuren. Onder de leiding van de voormalig Ajax bestuurder is de omzet verviervoudigd naar 40 miljoen euro. Inmiddels werken 120 medewerkers bij Van Riet, waarvan 20 in de vestiging in China.
“De material handling sector groeit snel – onder meer door de opkomst van e-commerce – maar wij groeien nog een paar slagen sneller”, zegt Van den Boog. Het snelle succes is volgens hem vooral te danken aan een heldere segmentering. Met name de autobandensector bleek bijzonder lucratief, omdat daar speciale eisen worden gesteld. Verder heeft Van Riet een focus op pakketdiensten en sorteersystemen voor bloemen, keukens en schoenen.
Naast direct verkoop aan eindgebruikers treedt de fabrikant graag op als toeleverancier van shoesorters voor andere material handling leveranciers. “Dat is de reden waarom we ons terughoudend opstellen in sommige marktsegmenten. We werken daar nauw samen met partners, die graag ons product willen gebruiken.” Het aantal verkochte shoeshorters is daardoor in een paar jaar tijd sterk toegenomen.

Marktgericht denken in projectenbusiness

Twee jaar geleden kondigde Van den Boog aan de komende jaren van Van Riet een stabiel groeiend bedrijf te willen maken. “Dit bedrijf had unieke projecten en een voorliefde voor techniek. Nu zijn we weg gestapt van productgericht naar marktgericht denken. De projectenbusiness is altijd wispelturig, maar we hebben nu een sterke financiële positie, waardoor we ook grotere projecten vanuit eigen middelen kunnen financieren. Cash is niet langer het probleem om te kunnen groeien. Hooguit de beschikbare capaciteit aan middelen en mensen.”

Reageer op dit artikel