nieuws

Amazon: eind dit jaar 10.000 extra robots in dc’s

Warehousing

Webwinkelgigant Amazon wil eind dit jaar 10.000 orderpickrobots van Kiva Systems extra inzetten in zijn distributiecentra. Dit nieuws deelde Amazon CEO Jeff Bezos vorige week mee tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Seattle. Op dit moment maakt Amazon nog gebruik van rond de duizend robots.

Amazon: eind dit jaar 10.000 extra robots in dc’s

Twee jaar geleden kocht Amazon voor 775 miljoen dollar (bijna 568 miljoen euro) Kiva Systems dat agv-achtige robots bouwt voor orderverzameldoeleinden in de distributiecentra. De robots zijn een soort van onderrij karretjes, die metalen kasten verplaatsen van de ene orderpickplek naar de volgende. Navigatie geschiedt aan de hand van barcodestickers die op de magazijnvloer zijn geplakt.

Forse kostenbesparingen

De schattingen zijn, zo meldt Emerce, dat Amazon tot wel negenhonderd miljoen dollar (650 miljoen euro) per jaar kan besparen door deze robots in te zetten in de eigen warehouse-operaties. Een gemiddelde bestelling kost tussen de 3,50 en 3,75 dollar om te verwerken, met robots wordt het twintig tot veertig procent goedkoper, aldus Emerce.

Dagbezorgingen uitbreiden

De Kiva-robots moeten de bezorgingen versnellen. Zo is de e-tailer hard bezig om zijn dagbezorgingen uit te breiden in elf Amerikaanse steden.

Personeel gezocht voor drone-dienst

In welke dc’s de robots worden geïnstalleerd is niet bekendgemaakt door Bezos. Wereldwijd heeft Amazon 96 distributiecentra, waarvan meer dan veertig zijn gevestigd in de Verenigde Staten. Twinkle meldt vandaag ook dat Amazon eveneens op zoek is naar nieuw personeel dat de inzet Amazon Air drone-dienst concreet vorm moet gaan maken.

EDC Timberland zet ook Kiva robots in

Timberland is in Nederland (zie foto) het enige bedrijf dat gebruik maakt van het Kiva systeem. In het EDC in Almelo, dat in juni 2012 werd geopend, rijden 130 ‘pods’ die eigenhandig dozen aflevert bij het juiste orderpickstation.

Reageer op dit artikel