nieuws

Material handling: de kleintjes worden rap groter

Warehousing

SSI Schäfer voert ook dit jaar weer de lijst aan van de top twintig grootste material handling leveranciers ter wereld. De top vier is ongewijzigd, maar de concurrentie nadert snel.

Material handling: de kleintjes worden rap groter

Voor de zeventiende keer heeft Modern Materials Handling haar jaarlijkse lijst gemaakt van de twintig grootste material handling leveranciers ter wereld. Schaefer voert wederom de lijst aan met een omzet van 2,65 miljard dollar, drie procent meer dan in 2012. Nummer twee Daifuku behield zijn plek met een omzet van 2.46 miljard dollar, gevolgd door Dematic met 1,5 miljard dollar en Murata met 960 miljoen dollar. Vanderlande volgt kort op plaats vijf met 956 miljoen dollar omzet in 2013. Daarmee steeg het Nederlandse bedrijf ten opzicht van een jaar eerder een plek op de mondiale lijst.

Inhaalrace

Vanderlande is ‘the best of the rest’, maar die rest nadert de koplopers snel, want niet alleen worden grote bedrijven groter, ook de ‘kleintjes’ groeien fors. De helft van de bedrijven uit de top tien noteerde een omzetstijging van twintig procent in 2013. Nummer zes tot en met tien groeiden samen dertig procent terwijl de top vijf een  gezamenlijke omzettoename van 3,5 procent noteerde in 2013.

110 procent omzetgroei

Omzetcijfers tot drie jaar terug geven een nog duidelijker beeld. De top vijf bedrijven samen noteerden de afgelopen drie jaar een omzetgroei van 27 procent. De nummers zes tot en met tien in de lijst noteren sinds 2010  een gezamenlijke omzetgroei van 110 procent. De nummers zeventien en achttien noteren de afgelopen vier jaar een gezamenlijke omzetstijging van vijftig procent.

Drempel hoger

Dat de markt fors groeit, blijkt ook uit vergelijking met de lijst uit 2011. Toen was een omzet van 100 miljoen genoeg voor een top twintig plek en 383 miljoen voor een top tien notering. Dit jaar staat Viastore op plek twintig met 116 miljoen dollar en Knapp is nummer tien met 601 miljoen dollar omzet. De groei van de material handling industrie wordt gevoed door de alsmaar stijgende e-commerce. Dat vergt nieuwe oplossingen.


Vanderlande is een van de grote stijgers. Het bedrijf zag de omzet vorig jaar toenemen met 22 procent. Het bedrijf uit Veghel verwacht verdere groei met name in Amerika op het gebied van magazijn automatisering en bagageafhandeling, laat ceo Govert Hamers weten.

Reageer op dit artikel