nieuws

Coca-Cola duurzamer dankzij automatisch opslagsysteem

Warehousing

In het distributiecentrum van Coca-Cola in Dongen is een nieuw volautomatisch opslagsysteem in gebruik genomen. Met dit systeem, waar de frisdrankproducent twintig miljoen euro in investeerde, is het mogelijk pallets met flessen en blikken automatisch in opslag te zetten en op elk gewenst moment klaar te zetten voor transport. Met dit duurzame Automatic Storage & Retrieval (ASRS)-systeem kan het wegtransport substantieel worden verminderd.

Coca-Cola duurzamer dankzij automatisch opslagsysteem

Het ASRS-systeem is in de bestaande hallen van het distributiecentrum in Dongen geïnstalleerd. Hiervoor is het dak van een hal naar 13,5 meter verhoogd. Er is nu een opslagruimte van meer dan 17.893 pallets beschikbaar, die overeenkomt met ruim 745 vrachtwagens.

Systeem levert energie aan elektriciteitsnet

Naast een aanzienlijke vermindering van het aantal wegkilometers levert het opslagsysteem een bijdrage aan een lager energieverbruik. Zo zijn de kranen van de opslag voorzien van een modus voor het terugwinnen van energie. Zodra de pallets vanuit het magazijn naar beneden komen of als er wordt afgeremd, komt er energie vrij. Die wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnetwerk van het distributiecentrum, zodat het kan worden hergebruikt. Tussen tien en twintig procent van het totale energieverbruik wordt opgewekt met dit zogeheten ‘highrise-systeem’.

Reductie van 4.584 wegritten

Met de installatie van dit nieuwe volautomatische opslagsysteem in Dongen wil Coca-Cola Enterprises volgens eigen zeggen een belangrijke volgende stap maken in de richting van het realiseren van haar duurzaamheidsdoelstellingen. Transporten kunnen namelijk dankzij het ASRS-systeem op basis van de behoeften van klanten worden samengesteld en klaargezet, waardoor er een maximale benutting is van de laadruimte van vrachtwagens. Het resultaat is volgens de frisdrankproducent een substantiële beperking van het wegtransport met 4.584 ritten of 12.376 kilometer per jaar en een CO2-reductie van ruim 13.267 kilogram per jaar.

Duurzame verpakkingen en minder afval

Coca-Cola wil in 2020 haar totale CO2-uitstoot met een derde te verminderen in de volledige keten. Hieraan wordt onder meer invulling gegeven door over te stappen op duurzame verpakkingen en de hoeveelheid afval tot een minimum te beperken.

Vijftien frisdrankmerken in Dongen

Coca-Cola kiest heeft een lokaal marktmodel waarbij het haar wereldwijde frisdrankmerken lokaal produceert, distribueert en verkoopt. In Nederland zet Coca-Cola vijftien merken in de markt, waarvan 81 procent in de productievestiging in Dongen worden geproduceerd. In deze vestiging wordt door de frisdrankgigant al jaren geïnvesteerd om concrete resultaten te realiseren waar het gaat om duurzaamheid.

Energie- en waterverbruik daalt

Rein de Jong, directeur Supply Chain Operations, Productie- en Distributievestiging Coca-Cola Enterprises in Dongen zegt over de laatste investering: “Het nieuwe volautomatisch opslagsysteem is voor ons een volgende stap in ons duurzaamheidstraject. Al meer dan tien jaar werken we aan duurzaamheid en dit heeft ertoe geleid dat het energie- en waterverbruik al jaren dalen terwijl ons productievolume stijgt.”

Reageer op dit artikel