nieuws

Amazon’s warehouserobots nader bekeken

Warehousing

Robots zijn weer helemaal terug in de publieke belangstelling. In Nederland komt een nationaal robotprogramma van de grond. Het Material Handling Forum laat prof. Debjit Roy spreken over de Kiva robots bij Amazon.

Amazon’s warehouserobots nader bekeken

Deze week presenteert het ministerie van Economische Zaken het rapport Smart Industry. Dit met het oog op de Hannover Messe, waar moderne productietechnologie volop in de schijnwerpers staat. Nog voor de zomer krijgt het rapport een vervolg, waarbij het de vraag is of ook de material handling sector hiervan kan profiteren.

Hogere productiviteit in orderpickproces

Want magazijnrobots zijn niet nieuw, maar wel volop in ontwikkeling. Onder de titel ‘A Paradigm Shift in Order Picking’ legt de Indiase hoogleraar Debjit Roy op 24 april uit welk effect mobile racks (item pods) kan hebben op het orderpickproces in een e-fulfilment omgeving, zoals die van Amazon. Donderdag 24 april houdt het Material Handling Forum het voorjaarsseminar, dit keer op de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Prof. Roy heeft studie gemaakt van de systemen, zoals Kiva die heeft ontwikkeld en zijn toegepast in het dc van Timberland in Almelo. Kiva is overgenomen door Amazon zelf als grootste gebruiker en het lijkt er op dat het bedrijf geen plannen heeft om hiermee flink de markt op te gaan. Onder andere Swisslog is nu met een concurrerend product op de markt gekomen. Roy is er van overtuigd dat de systemen een veel hogere productiviteit in het orderpickproces kunnen realiseren, dan tot op heden het geval is. Hij geeft inzicht een randvoorwaarden en ontwerpkeuzes die er zijn.

Ook duurzaam warehouse op programma

Behalve de toepassing van robots in e-fulfilment is een belangrijk deel van het programma ingeruimd voor duurzaamheid. Michael Braungart (Cradle-to-Cradle) komt spreken over eco-effectief omgaan met goederenstromen. Energiezuinige maatregelen in (diepvries)magazijnen komen eveneens aan bod.
Het Material Handling Forum is opgericht om de discussie tussen wetenschap, industrie en logistieke sector op gang te brengen over innovatieve oplossingen in automatische transport- en opslagsystemen. Aanmelden voor het seminar op 24 april kan op www.rsm.nl/mhf.

 

Lees ook: Amerikaanse bedrijven investeren in robots

Bekijk op youtube de video: A day in the Life of a Kiva Robot

Reageer op dit artikel