nieuws

Xenos: Minder uitsorteren door winkelzone-belevering

Warehousing

Om ongestructureerde leveringen aan de filialen te voorkomen worden de rolcontainers in het nieuwe logistiek centrum van Xenos straks opgebouwd volgens een vast schema opgebouwd. “Dit doen we omdat we nu nog ongestructureerd aanleveren waardoor er in de winkel een uitsorteer slag moet plaatsvinden die veel tijd vergt”, zegt Arthur Böhmer, logistiek manager van Xenos.

Xenos: Minder uitsorteren door winkelzone-belevering

Böhmer zegt in het vorige week verschenen maartnummer van Logistiek dat hij al geruime tijd zocht naar een antwoord op de vraag van Xenos-filiaalhouders of logistiek de spullen in de rolcontainers gestructureerder kon aanleveren. “Dat lukte ons niet omdat het assortiment te snel wisselt. De dynamiek in de picklocaties is vrij hoog met name tijdens seizoenswisselingen. Ik heb dan al mijn ruimte nodig om het assortiment pickbaar te maken voor de winkels. Met het nieuwe goods to man systeem (van Swisslog, red.) krijgen we straks meer ruimte en kunnen we het systeem slim laten werken.”
Volgens Böhmer wordt in het ERP al aangegeven in welke zone een artikel in de winkel ligt. “Die communiceert dat vervolgens aan ons WMS, die het weer vertaalt naar de picklocaties in het magazijn.”

Uitsorteren tijdrovende klus

Door het ongestructureerd aanleveren van de spullen moet aan de achterkant van de winkel nog altijd een tijdrovende uitsorteer slag worden gedaan. Böhmer: “Dat duurt gemiddeld acht uur per zending. Dat is arbeidsintensief want een winkel krijgt gemiddeld per week vijfendertig tot veertig rolcontainers maar er zijn er bij die honderd containers krijgen. Dat gaat dus heel veel tijd kosten als we eenmaal zijn uitgebreid naar vierhonderd winkels.”

Sequencer bepaalt volgorde bakken

De logistiek manager van Xenos zegt in het maartnummer van Logistiek dat straks in het goods to man systeem de rolcontainers al in het magazijn volgens een vast schema worden opgebouwd. “Daarvoor gebruiken we kleurenschema’s zodat het uitsorteerwerk in de winkel straks tot een minimum wordt beperkt. Voordat de artikelen bij een orderpickstation (acht in totaal, red.) komen, bepaalt een sequencer vooraf al de juiste volgorde van de bakken.”

Uitbreiding is mei 2015 operationeel

De uitbreiding van het logistiek centrum van Xenos op logistiek bedrijvenpark Haven Zeven in Waalwijk is aankomende juli afgerond. “Swisslog heeft dan nog een half jaar nodig om de systemen er in te zetten en die vervolgens te testen. Mei 2015 moet de uitbreiding operationeel zijn”, aldus Böhmer.

 

Interview in maartnummer Logistiek Magazine

Lees in het maartnummer van Logistiek Magazine (of digitaal) de reportage over het nieuwe logistiek centrum van Xenos in Waalwijk.
Nog geen (digitaal) abonnee? Bekijk hier de opties.

Reageer op dit artikel