nieuws

NVM: ‘sterke toename in leegstand logistiek vastgoed

Warehousing

Het aanbod in Nederland van zowel logistieke als productie panden is voor het vijfde jaar op rij weer toegenomen. In 2013 stond ongeveer 12,6 miljoen vierkante meter bedrijfsruimte te koop of te huur tegen 12,2 miljoen in 2012. Vooral het aanbod leegstaand logistiek vastgoed nam in 2013 sterk toe, meldt de de website Ondernemer.nl dat zich baseert op een dinsdag verschenen analyse van makelaarsorganisatie NVM Business.

NVM: ‘sterke toename in leegstand logistiek vastgoed

Volgens de makelaarsorganisatie zagen in 2013 vrijwel alle provincies het aanbod op de bedrijfsruimtemarkt stijgen ondanks het licht toegenomen vertrouwen van ondernemers en het feit dat de Nederlandse economie voorzichtig uit de recessie kwam.

De verklaring voor het toegenomen aanbod is dan ook nog de altijd voortdurende recessie. Door het lage consumentenvertrouwen, een hoog aantal faillissementen en de moeizame economische situatie van de afgelopen jaren, nam de vraag naar bedrijfsruimte zowel logistiek vastgoed als productiefaciliteiten, weer af.

Laagste opname sinds de crisis

De opname kwam in 2013 uit op twee miljoen vierkante meter, de laagste opname volgens NVM sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008. In 2012 bedroeg de opname nog 2,3 in miljoen vierkante meter. Vooral de huurmarkt deed het slecht volgens de makelaarsorganisatie. In totaal werd er het afgelopen jaar bijna twintig procent minder vierkante meters bedrijfsruimte verhuurd dan in 2012. De verkoop van bedrijfsruimte lag eveneens lager, maar daalde minder sterk.

Minder vraag naar logistiek vastgoed

Er was met name minder vraag naar grote objecten in de hoek van logistiek vastgoed. In het segment vanaf tienduizend vierkante meter werd vijftig procent minder vierkante meters verhuurd. In het bijzonder de opname van logistiek vastgoed, dat in deze groottecategorie sterk vertegenwoordigd is, lag aanzienlijk lager dan in 2012. In totaal werd er bijna een derde minder logistiek vastgoed door de markt opgenomen dan in het jaar ervoor aldus de makelaarsorganisatie in het dinsdag verschenen rapport.

Verdere daling huurprijzen

De huurprijzen van bedrijfsruimte lieten in 2013 ook een verdere daling zien. Bedroeg de gemiddelde huurprijs per vierkante meter in 2012 nog 48 euro, in het afgelopen jaar is deze gedaald tot 46 euro aldus NVM Business. Voor nieuw gebouwde bedrijfsruimten lagen de prijzen overigens wel iets hoger dan in het voorgaande jaar.

Panden verliezen een derde van hun waarde

Ook de gemiddeld gerealiseerde koopsom van bedrijfsobjecten (exclusief beleggingsobjecten) daalde in 2013 met 6,5 procent. Ten opzichte van de jaren 2007 en 2008, toen de koopprijzen van commercieel (logistiek) vastgoed op hun hoogste niveau lagen, hebben bedrijfsobjecten ongeveer een derde van hun waarde verloren.

Almere heeft hoogste aanbod

Van de onderzochte gemeenten heeft volgens NVM Almere het hoogste percentage structureel aanbod. Van de bedrijfsruimte die hier te huur of te koop wordt aangeboden, staat bijna veertig procent langer dan drie jaar leeg en bijna twintig procent langer dan vijf jaar. Het grote structurele aanbod is een erfenis uit het verleden, toen er veel op risico is gebouwd. De verwachting is dat dit aanbod geleidelijk door de markt zal worden opgenomen. Rotterdam heeft van de onderzochte gemeenten met negen procent het laagste percentage structureel aanbod.

Distributiecentra populair onder buitenlandse beleggers

Door toegenomen interesse uit het buitenland van met name Noord-Amerikaanse beleggers werd er in 2013 bijna twee keer zoveel in bedrijfsruimte belegd als in 2012. In totaal wisselde voor ongeveer 580 miljoen euro aan bedrijfsruimte van eigenaar. Distributiecentra in het bijzonder waren vorig jaar populair, aldus het rapport van de makelaarsorganisatie.

Reageer op dit artikel