nieuws

Kijkje achter de schermen bij Europa ’s grootste

Warehousing

Vanuit het distributiecentrum van Deichmann in Bottrop worden dagelijks tussen de 150.000 en 200.000 paar schoenen gedistribueerd naar circa 300 Duitse schoenenwinkels. Een indrukwekkende logistieke operatie is nodig om de schoenen in goede banen te leiden.

Kijkje achter de schermen bij Europa ’s grootste
Foto's: Rüdiger Fessel/Deichmann SE

Veertig Nederlandse en Duitse ondernemers bezochten onlangs het distributiecentrum van Deichmann in Bottrop. De deelnemers waren bij Deichmann op uitnodiging van het INTERREG IV-A project ‘2 connect Business’. Het doel: internationale netwerk uitbreiden.

Sorteermachines

Ze zagen daar onder meer dat Deichmann gebruik maakt van  automatische transportbanden en sorteermachines van het Nederlandse bedrijf Van Riet Material Handling Systems. Het Duitse transportbedrijf MBS Logistics verzorgt het goederentransport naar de filialen in Duitsland, Polen en Italië. Het Duitse bedrijf heeft zes distributiecentra in Europa (vier in Duitsland, een Zwitserland en een in Nederland).

Dc in Waalwijk

Het dc van Deichmann in Bottrop heeft een soortgelijk interne logistieke operatie als dochteronderneming VanHaren in Nederland. Vanuit het 12.000 vierkante meter grootte dc in Waalwijk (5000 palletlocaties) verzorgt VanHaren  de logistiek voor 143 filialen in Nederland en de onlineshop dat sinds november 2010 actief is. VanHaren verwerkt per jaar ruim zes miljoen schoenen.

WMS beslist

Net als Deichmann maakt VanHaren gebruik van assortimentsdozen. De dozen (voorzien van etiketten met barcodes) worden handmatig gelost op twee transportbanden waarna de assortimentsdozen  automatisch worden gescand en gewogen. Na de controle beslist het WMS systeem of de dozen in het magazijn worden opgeslagen (in stellingen) of dat ze via crossdocking naar één van de  filialen worden doorgezet.

167 miljoen paar schoenen

Verkoopt VanHaren ruim zes miljoen schoenen per jaar. Moederbedrijf Deichmann verkocht in 2013 wereldwijd 167 miljoen paar schoenen in meer dan 3500 filialen. Het familiebedrijf is vertegenwoordigd in 24 landen. In 2000 was Deichmann het eerste bedrijf dat een online schoenenwebshop opende.

Logistieke operatie

Deichmann en VanHaren zijn niet de enige schoenenretailers die de laatste jaren hebben geïnvesteerd in hun logistieke operatie. Logistiek magazine publiceerde onlangs een achtergrondartikel over de verschillende systemen die worden gehanteerd in Nederland. Naast VanHaren wordt het logistieke proces Sacha Shoes, Mcintosh en Schuurman Schoenen belicht.

Abonneren

Wilt u ook niets meer hoeven missen als logistiek professional? Abonneer u dan nu op Logistiek Magazine of neem een abonnement op de gratis e-mail-nieuwsbrief van Logistiek.nl

Reageer op dit artikel