nieuws

Hovuma maakt succesvolle doorstart

Warehousing

Magazijninrichter Hovuma is gered. Na een eerder uitgesproken faillissement kan het bedrijf met een nieuwe investeerder alsnog verder. Kansen liggen vooral over de grens.

Hovuma maakt succesvolle doorstart

Directeur Piet Sanders heeft zijn failliete onderneming overgedaan aan een private investeerder, tevens eigenaar van een vastgoedbedrijf waar Hovuma in Reuver zaken mee doet. Van de 26 medewerkers mogen 18 mensen blijven. Meer nadruk gaat de fabrikant van opslagsystemen de komende jaren leggen op export en dan met name Duitsland.

Zware aflossing lakstraat en machinepark

Sanders was ruim twintig jaar directeur/eigenaar van Hovuma, dat 58 jaar geleden werd opgericht. Kort voor de economische crisis deed het bedrijf een aantal forse investeringen in zowel het machinepark als de lakstraat. De aflossing daarvan lag het bedrijf als een molensteen om de nek. “Zeker toen de tweede helft van 2013 dramatisch slecht verliep”, zegt Sanders. “Dan zie je het eigen vermogen heel snel verdampen. Dat is heel zuur. Helaas duurde de crisis iets te lang voor ons. Kort na het faillissement hebben we dankzij de nieuwe eigenaar heel snel een doorstart kunnen maken. Klanten hebben daar weinig van gemerkt.”

Tweede merk op de markt brengen

In de nieuwe fase blijft Sanders aan als directeur om “Hovuma sterker te maken dan daarvoor.” Naast het eigen fabricaat – Hovuma maakt vooral hoogwaardige systemen voor onder andere de retail – gaat het bedrijf ook een tweede merk voeren om het volumedeel van de markt te bedienen. Welk merk dat zal zijn, wil Sanders nog niet kwijt. Verder haalt de fabriek meer uitbesteed werk naar binnen en zal om die reden investeren in productiefaciliteit.
Bovendien gaat Hovuma actief buiten de Benelux markt klanten werven. Met name op de Duitse markt liggen goede kansen. In korte tijd zijn al projecten binnen gehaald – goed voor 15 procent van de omzet. Op termijn ziet Sanders mogelijkheden om het exportdeel naar 50 procent te brengen. Met de nieuwe opdrachten is de portefeuillestand van Hovuma op dit moment aanmerkelijk beter dan vorig jaar in dezelfde periode.

Reageer op dit artikel