nieuws

WDP noteert stabiele bezettingsgraad over 2013

Warehousing

De bezettingsgraad van de distributiecentra in de portefeuille van logistieke vastgoed ontwikkelaar WDP is eind 2013 uitgekomen op 97,4 procent, tegenover 97,3 procent in 2012. Ook steeg het netto courant resultaat van de grootste logistiek vastgoedontwikkelaar in de Benelux, zo bleek woensdag tijdens de presentatie van de jaarcijfers, naar 59,6 miljoen euro: een stijging van 14,4 procent ten opzichte van 2012.

WDP noteert stabiele bezettingsgraad over 2013

De reële portefeuillewaarde van het beursgenoteerde WDP bedroeg eind 2013 ronde 1,3 miljard euro. De logistiek vastgoed ontwikkelaar investeerde volgens eigen zeggen vorig jaar zo’n 250 miljoen euro in het kader van het groeiplan 2013-2016 in een combinatie van acquisities, projecten in uitvoering en nieuwe projecten. Het afgelopen jaar gerealiseerde investeringsvolume vertegenwoordigt inmiddels veertig procent van de vooropgestelde portefeuillegroei voor de periode tot en met 2016.

Waarde aandeel stijgt

Ook het aandeel WDP steeg het afgelopen jaar. Het netto courant resultaat per aandeel bedraagt 3,85 euro, tegenover 3,67 euro in 2012.

Gemiddelde huurduur 7,3 jaar

Ook over de bezettingsgraad had de logistiek vastgoedontwikkelaar voor niets te klagen die bedroeg eind 2013 97,4 procent, stabiel tegenover de 97,3 procent van eind 2012. De gemiddelde looptijd van de huurcontracten van distributiecentra van WDP bedraagt op dit moment gemiddeld 7,3 jaar inclusief het gebruik van zonnepanelen.

WDP investeert dertig miljoen in Wehkamp dc

In Nederland heeft WDP, zo meldde het gisteren tijdens de presentatie het afgelopen jaar diverse nieuwe projecten opgestart. Meest in het oog springend is het BREEAM-distributiecentrum van Wehkamp in Zwolle (foto). De samenwerking met Wehkamp behelst een huurcontract van vijftien jaar dat ingaat tussen de e-tailer en WDP zodra het volledige distributiecentrum operationeel is (vanaf het najaar van 2015). WDP investeert in dit project circa 30 miljoen euro in de eerste fase I van het gebouw. Daarnaast zal huurder Wehkamp meer dan 70 miljoen euro investeren in de inrichting.

Uitbreidingsproject K+N

Ook in Zwolle investeerde WDP 1,8 miljoen euro in een uitbreidingsproject van een bestaand distributiecentrum van huurder Kuehne + Nagel. Deze logistiek dienstverlener verlengde ook het huurcontract voor het volledige dc van ruim twintigduizend vierkante meter met nog eens vijf jaar.

Turn key pand voor Brocacef

Op logistiek bedrijvenpark Flight Park Forum in Eindhoven realiseert WDP daarnaast voor huurder Brocacef turn key een magazijn met kantoren van in totaal ruim achtduizend vierkante meter. De oplevering is voorzien in het derde kwartaal van dit jaar. Dit project heeft een totale investeringswaarde van tien miljoen euro.

Ontwikkelaar investeert dertig miljoen in Nederlands project

Ook kondigde de logistiek vastgoed ontwikkelaar gisteren aan op het hoofdkwartier in Wolvertem dat dit jaar nog een nieuw project in Nederland wordt opgestart met een investeringsbudget van circa dertig miljoen euro. Voor welke partij dit is, wilde WDP niet bekend maken gisteren.

Waarde van WDP-aandeel groeit dit jaar

Voor dit boekjaar verwacht WDP overigens een verdere stijging van het netto courant resultaat. Verwachting is dat het aandeel tot netto vier euro zal stijgen. Zodoende denkt de onderneming in 2015 over dit boekjaar een dividend uit te kunnen keren van 3,40 euro bruto per aandeel, opnieuw een stijging van vijf procent ten opzichte van 2013.

 

Efficiency Score-app

Logistiek vastgoed ontwikkelaar WDP lanceerde gisteren ook de zogeheten Efficiency Score-app. Deze app is een uitbreiding van de huidige app van WDP en geef gebruikers een indicatie van lagere energiekosten van een beschikbaar WDP-magazijn ten opzichte van een zelfde logistiek gebouw met minder goede technieken.
Daarnaast beschikt de app over een rekentool waarin een pandeigenaar een gedetailleerde vergelijking kan maken van zijn huidge dc met die van een WDP-gebouw. Ook kan gebruik worden gemaakt van een gepatenteerde rekentool voor warehouses om het verschil in energieverbruik te berekenen. Vergelijkbaar met de EPB-berekening oor de particuliere huizenbezitters. Een mogelijk verschil kan al snel enkele euro’s per vierkante meter schelen in de totale exploitatiekosten van een pand. De app is vanaf deze week beschikbaar in de App Store (Apple) en Google Play (Android).

Reageer op dit artikel